Kawowa tarta

TRUDNOŚĆ
3H

Składniki
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA
  • 300 g mąki typu 00
  • 100 g cukru
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 40 g żółtek jajek
  • 6 g drożdży
  • ekstrakt z wanilii
  • sól
  • skórka z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KREMU
  • 200 ml wody
  • 300 ml ekstraktu z kawy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko jajka
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 75 g czekolady
PRZYGOTOWANIE BEZY
  • 60 g białka jajek
  • 120 g cukru
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA

Włóż jajka i żółtka do wysokiej, wąskiej miski, skropl oliwą i wymieszaj wszystko ręcznym blenderem. Przerzuć całość do miksera, dodaj mąkę i cukier, a następnie skórkę cytryny i ekstrakt z wanilii. Ugniataj składniki, dopóki nie otrzymasz gładkiego ciasta. Następnie włóż ciasto do lodówki na około godzinę. Posmaruj formy masłem i rozsmaruj ciasto; ok. 30-50 g na porcję. Podgrzewaj w piekarniku w trybie konwencjonalnym i temperaturze 180°C przez 10–12 minut. Po upieczeniu porcji odczekaj, by się ostudziły.

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA

Włóż jajka i żółtka do wysokiej, wąskiej miski, skropl oliwą i wymieszaj wszystko ręcznym blenderem.

Przerzuć całość do miksera, dodaj mąkę i cukier, a następnie skórkę cytryny i ekstrakt z wanilii. Ugniataj składniki, dopóki nie otrzymasz gładkiego ciasta. Następnie włóż ciasto do lodówki na około godzinę.

3Lavazza-Magazine-InspiringCooking-CookItRight-Tartelletta-img2sx
4Lavazza-Magazine-InspiringCooking-CookItRight-Tartelletta-img2dx
5Lavazza-Magazine-InspiringCooking-CookItRight-Tartelletta-img4
Posmaruj formy masłem i rozsmaruj ciasto; ok. 30-50 g na porcję. Podgrzewaj w piekarniku w trybie konwencjonalnym i temperaturze 180°C przez 10–12 minut. Po upieczeniu porcji odczekaj, by się ostudziły.

PRZYGOTOWANIE KREMU

Przygotuj kawę i połam czekoladę na kawałki. Potem ubij jajka w misce, dodaj żółtka i cukier, a następnie mąkę kukurydzianą.

Weź duży rondel, napełnij wodą i zagotuj. Następnie wlej do niej mieszankę z jajek i gotuj przez około 2 minuty, by otrzymać gęste ciasto. 

 

Wlej uprzednio przygotowaną kawę, wyłącz palnik i wsyp kawałki czekolady. Mieszaj trzepaczką lub ręcznym blenderem do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady, następnie odstaw, by całość się ostudziła.

 

 

PRZYGOTOWANIE BEZY

Dodaj do miski 60 g białek jajek i 120 g cukru. Wymieszaj, aż całość stanie się gęsta i puszysta. Mieszanka będzie gotowa, gdy przywrze do dna miski po próbie jej odwrócenia.

 

 

PRZYGOTOWANIE NADZIENIA

Po schłodzeniu kremu dodaj około 50 g bezy na każde 150 g kremu. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Prezentacja

Posyp ciasto cukrem pudrem, wypełnij kremem i udekoruj owocami.

7Lavazza-Magazine-InspiringCooking-CookItRight-Tartelletta-img6sx
8Lavazza-Magazine-InspiringCooking-CookItRight-Tartelletta-img6dx

Idealna kawa dla tego przepisu

Cereja Passita

Wytrawne espresso z miodowymi nutami

kawa 100% Arabica z płaskowyżu Cerrado. Wytrawne espresso z kawy z późnych zbiorów, z miodowo-czekoladowymi nutami. Najlepsze, co ma do zaoferowania Brazylia.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Kilka propozycji na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ