Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

CHEMEX NA TWOJE KAWOWE CHWILE I RECEPTURY

Odkryj sekrety idealnych chwil przy kawie z ekspresem do kawy Chemex. Wzbogać swoje receptury!

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Chemex to odmiana kawy filtrowanej, która jest obecnie bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, ale zyskuje coraz większe uznanie wśród miłośników kawy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie.

Jej historia zaczyna się w latach czterdziestych XX wieku, kiedy niemiecki naukowiec, Peter Schlumbohm, wynalazł charakterystyczny przyrząd. 

JAK JĄ WYKONAĆ?

Umieść filtr w otworze słoika.

Zwilż filtr gorącą, ale nie wrzącą wodą, a następnie wyrzucić go.

Umieść kawę w filtrze.

Wlej gorącą wodę na kawę mieloną kolistymi ruchami.

Kiedy zacznie kapać, wyjmij filtr: kawa jest gotowa do podania.

Kult, którym obrósł ten ekspres, związany jest z wręcz rytualnym sposobem ekstrakcji kawy: wyborem filtra, techniką wlewania wody i koniecznością odmierzania czasu.

To nie przypadek, że ten najbardziej elegancki kroplownik jest teraz wystawiany w MoMa, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.