Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

Coffee Design: spotkanie sztuki i kawy

Odkryj z Lavazzą nowe sposoby na raczenie się espresso

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Coffee design to kawa, która spotyka się z kreatywnością; to świat do odkrycia, który jest rezultatem zaskakujących połączeń smakowych.

Tak naprawdę jeszcze kilka lat temu to nie istniało, dopiero Lavazza przekształciła projektowanie kawy w prawdziwą formę sztuki. Nawet smak cappuccino czy espresso wzbogacają zaskakujące aromaty i smaki.

Miejscem narodzin naszych pomysłów jest laboratorium Training Center w całości poświęcone Coffee Design; tu tworzymy innowacyjne produkty, eksperymentujemy z nowymi połączeniami smakowymi i projektujemy narzędzia do przygotowywania i serwowania kawy.

Punkt wyjścia dla tych fantastycznych kreacji? Wszystkie innowacje i doświadczenie Lavazza.

RECEPTURY

TIRAMISU 2.0

Tiramisu, w którym role tradycyjnych składników są odwrócone. Herbatnik zastąpiono warstwą kakao, kawa lekka jak powietrze, wytworzona została przez zimny napar, a mascarpone odgrywa znacznie lżejszą rolę. Warstwa po warstwie, lekkość konsystencji równoważy smaki składników, a deser jest zwieńczony odrobiną kawy mielonej.

KONSYSTENCJA KAWY

Centralnym elementem receptury jest płynna kawa uzyskana dzięki procesowi odwróconej sferyfikacji Ferrana Adrii. Bazą jest kruszonka z solonej kawy, w której kulka kawy jest otulona białą czekoladąkremem kawowym. Po ukrojeniu odkryjesz słodką niespodziankę w postaci tekstursmaków.

ZUPA MLECZNA

Ta zupa mleczna, składająca się z kilku prostych składników, czerpie silną inspirację z dawnych wiejskich tradycji. Karmelizowany chlebowy spód doskonale komponuje się z kawowym ganache, a podany jest w aksamitnej, mlecznej śmietance, aromatyzowanej turecką kawą mieloną.

KAWOWE BEZY

Te trzy małe, chrupiące bezy powstały przy użyciu kawy rozpuszczalnej Lavazza (kawa rozpuszczalna bardzo wysokiej jakości). Podawane z klasyczną filiżanką espresso, zamieniają nasze codzienne espresso w prawdziwe doświadczenie Coffee Design.

KARMELIZOWANA GALARETKA LORETTY FANELLI

Ta karmelizowana galaretka, będąca hołdem dla świata kawy, o charakterystycznej skrystalizowanej konsystencji i bazie Cold Brew (kawy mrożonej), została zaprezentowana podczas edycji Identità Golose w 2015 roku. Za jej stworzeniem stoi mistrzyni kulinarna Loretta Fanella.

CIASTO PAN DE CAFÈ OD R. TOIX

Nacechowane smakiem kawy ciasto, charakteryzujące się maślaną i aromatyczną konsystencją, idealnie pasuje do słodko-gorzkich produktów. Idealne na brunch i śniadania kontynentalne. Wysublimowane doznania smakowe z marmoladą pomarańczową i foie gras.

DESER TERRAIN DE CAFÉ

Deser Terrain de café to kolejny efekt kreatywnego podejścia zespołu z Training Center Lavazzy, będący hołdem dla najbardziej prestiżowego turnieju rozgrywanego na ceglanej mączce. Polewa ganache o smaku orzechów laskowych połączona z kawą, tworząca mocno pomarańczowy kolor, to nawiązanie do kortów Rolanda Garrosa. Warstwa kawy jest przygotowywana za sprawą nowej kruszonki, w której 30% ciasta pochodzi z kawowych fusów. Na górze umieszcza się małą piłeczkę tenisową, czyli pralinę o smaku orzechów laskowych z dodatkiem białej czekolady i cytryny – według przepisu G. Gobino.

PERŁY KAWOWE

Nowe podejście do kawowego  macchiato – połączenie galaretki espresso ze śmietanowymi „perłami”. „Perły” tworzone są przy użyciu maszyny do kawioru, która uwalnia płynny produkt wewnątrz maszyny do parzenia na ciekły azot. Za sprawą niskiej temperatury (-196°C) śmietanka przekształca się w drobne, białe „perły”, które wraz z kawową galaretką tworzą magiczny kontrast smaku i konsystencji. to pomysłowe odkrycie kawy macchiato na nowo, w której to espresso staje się miękką galaretką. Ciekły azot odgrywa kluczowa rolę w przygotowywaniu tego specjału, jako że przekształca śmietankę w lodowe „perły”, które tworzą grę kontrastów i temperatur, zdolną zadowolić podniebienie nawet największych smakoszy.

COFFEETAIL N°50

Coffeetail n. 50 swoje imię zawdzięcza prestiżowej ceremonii wręczenia nagród „50 Best in London”. Podstawą Coffeetail No. 50 jest kawa z odmiany Kafa „parzona” na zimno (Cold Brew) przez 12 godzin. Następnie do kawy na zimno dodaje się Havana Club i skórkę z cytryny. Tak powstaje lekko alkoholowy napój, który składa hołd klasycznemu Cuba Libre oraz najnowszemu trendowi „picia w słoiku”!

AKCESORIA

ŁYŻECZKA DO ÈSPESSO

Stworzona przez hiszpańskiego projektanta Toniego Segarrę, to perforowana łyżeczka opracowana specjalnie do Èspesso, pierwszej stałej kawy w historii. Otwór na środku tej łyżeczki ma na celu podkreślenie stałej konsystencji Èspesso.

BICCHIERE PASSION>ME

Stworzona przez projektanta Claudia Caramelaopatentowana przez Lavazzę, szklanka Passion>Me łączy w sobie tradycyjną funkcjonalność shakerafiglarną prezentacją. Koktajl Passion>Me serwuje się po zmiksowaniu podstawowych składników w szklance, na którą stawia się odwrócony do góry dnem spodek, w którym znajduje się espresso. Klient dodaje kawę do pozostałych składników tworząc swój własny koktajl niczym barman.

AUTOMAT DOUBLE CUP

Automat Double Cup, opatentowany przez Lavazzę, został zainspirowany tradycją wiedeńską, gdzie kawę i śmietankę podawano osobno. Double Cup jest współczesnym ucieleśnieniem konceptu delektowania się dwoma produktami różniącymi się konsystencjami i temperaturami w jednym naczyniu, tak jak to ma miejsce w przypadku Tandem Espresso i Tandem Cappuccino.

EKSPRES DO CAPPUCCINO CUOR DI CREMA

Najdoskonalszy przejaw kultury kawy we wszystkich jej formach – ekspres do cappuccino Cuor di Crema jest efektem współpracy Training Center Lavazzy i Działu Zaopatrzenia Biurowego. Opatentowany przez Lavazzę Cuor di Crema to łatwy sposób na przygotowanie w domu własnego cappuccino, a także całego szeregu wyśmienitych zimnych i gorących napojów inspirowanych włoską tradycją.

ŁYŻECZKA ESPOON

Oto prosty a jakże genialny sposób zamieszania cukru w kawie, nie naruszając przy tym kremowej pianki i zachowując przy tym pełnię aromatu espresso. Espoon to wyjątkowa łyżeczka do kawy z dziurką pośrodku, specjalnie zaprojektowana dla Lavazza przez Davide Oldaniego, jednego z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Gdy łyżeczka Espoon zostaje zanurzona w śmietance do espresso, chroni aromat kawy przed ulatnianiem się i zapobiega zbyt szybkiemu stygnięciu kawy, jak to ma miejsce w przypadku użycia zwykłej łyżeczki.

SCHŁADZACZ KAWY

Tego innowacyjnego gadżetu używa się do przyrządzania Geloespresso, nowego sposobu na delektowanie się klasyczną mrożoną kawą. Do opatentowanego przez Lavazzę naczynia najpierw wrzuca się lód, a następnie wlewa wrzące espresso. Można wtedy dodać cukru do smaku. W ciągu zaledwie kilku sekund idealnie schłodzona kawa przesącza się przez lód i poprzez specjalnie wykonany otwór przelewa się do stojącej niżej szklanki. Przez przezroczysty schładzacz kawy możesz obserwować, jak magia dzieje się na Twoich oczach. Proste i jednocześnie wyrafinowane.

MIKSER WIELOFUNKCYJNY

Nowy mikser wielofunkcyjny jest owocem nieustannego dążenia firmy do innowacyjności. Stworzony i opatentowany przez Training Center Lavazzy oraz Dział Zaopatrzenia Biurowego mikser wielofunkcyjny to wyjątkowy sprzęt, dzięki któremu przyrządzisz wszystkie specjały Espresso Specialities, a także wiele innych gorących albo zimnych napojów – szybko i doskonale za każdym razem. Pozwala na przygotowanie mleka do cappuccino i gorącej czekolady, koktajli kawowych i innych innowacyjnych receptur. Dzięki różnym możliwym ustawieniom, mikser może za każdym razem przygotować do czterech porcji. Pomimo swojego kompaktowego rozmiaru ten system do przyrządzania wielu różnych napojów łączy w sobie wszystkie powszechnie używane sprzęty barowe.

FILIŻANKA ECUP

Po perforowanej łyżeczce Espoon zespół z Training Center wraz z Davide Oldanim stworzył Ecup: opływową, elegancką filiżankę Lavazza do espresso, o ściance ustawionej pod ostrym kątem, która pozwala na łagodne spływanie espresso z dozownika ekspresu. Filiżanka posiada komorę powietrzną izolującą kawę i zapobiegającą poparzeniu, a dwa niewielkie wgłębienia po obu stronach filiżanki pozwalają na jej wygodne chwycenie. W przypadku filiżanki Ecup espresso powoli spływa do filiżanki w taki sposób, aby pianka pozostała nienaruszona, a smak i aromat zostają w całości zatrzymane w zaparzonej kawie.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.