Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

KAWA CAPPUCCINO: KREMOWA, SMACZNA, KULTOWA

Najlepszy przepis na przygotowanie jednego z najpopularniejszych włoskich napojów w kilku prostych krokach.

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Uwielbiana na całym świecie, jest jednym z najbardziej kultowych napojów. Podczas gdy niektórzy ludzie nie mogą rozpocząć dnia bez wypicia cappuccino, inni wolą delektować się nim podczas popołudniowej lub wieczornej przerwy.

Szanowni Państwo: kawa Cappuccino!   

Kiedyś jej nazwa nawiązywała do podobieństwa do brązowego koloru habitu Kapucyna. Jej początki sięgają bardzo popularnej legendy, która łączy jej nazwę z friulskim prezbiterem, który po raz pierwszy postanowił skorygować mocny smak kawy odrobiną mleka. Z tego powodu w XX wieku, dzięki wprowadzeniu na rynek pierwszych ekspresów do kawy, napój zaczął przybierać znaną nam współcześnie formę.

Do przygotowania tego kultowego napoju proponujemy użyć mieszanek takich jak Intenso.  Intensywnewytrawnedobrze zbalansowane espresso stworzone z połączenia Arabiki z Ameryki Środkowej i Południowej oraz azjatyckiej i afrykańskiej Robusty.

SKŁADNIKI

PRZYRZĄDZENIE KRUSZONKI:

1 Espresso

50 g masła

50 g mąki

50 g cukru

20 g mąki migdałowej

 

PRZYGOTOWANIE KREMU:

2 Espresso

250 g mascarpone

4 żółtka jajek

3 płatki żelatyny

60 g cukru

 

PRZYRZĄDZENIE KREMU PIEPRZOWEGO:

200 ml płynnej śmietany

10 g pieprzu mielonego (albo wanilii lub cynamonu)

17 g cukru

Sól kamienna

 

BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ:

Blender ręczny 3 w 1 

WYKONANIE

PRZYGOTUJ KRUSZONKĘ:

1.     Utrzyj masło o temperaturze pokojowej z cukrem, mąką, mąką migdałową i zawartością              kapsułki Intenso espresso do uzyskania gładkiej, równomiernej mieszaniny.

2.     Wyłóż na tacę.

3.     Piecz w temperaturze 180°C przez 10-15 minut, aż lekko się zarumieni.

4.     Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie przygotuj kruszonkę.

PRZYGOTOWANIE KREMU:

1.     Za pomocą ręcznego blendera, ubij żółtka z cukrem, aż będą jasnożółte i         puszyste.

2.     Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie.

3.     Gdy żelatyna zmięknie, odsącz i  rozpuść ją w 2 porcjach kawy espresso Intenso.

4.     Wymieszaj.

5.     Do masy dodaj ubite żółtka.

6.     Dodaj mascarpone i mieszaj przez co najmniej 5-6 minut, do uzyskania jednolitej         konsystencji.

7.     Wypełnij mieszaniną każdą szklankę (2/5 wysokości).

8.     Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

PRZYRZĄDZENIE KREMU PIEPRZOWEGO:

1.     Ubij płynną śmietanę z pieprzem za pomocą trzepaczki.

2.     Dodaj szczyptę soli kamiennej i cukru.

NA KONIEC:

1.     Wyjmij wcześniej napełnione szklanki z lodówki, po czym wlej krem pieprzowy do        2/5 wysokości szklanki. Na koniec posyp wszystko kruszonką. Gotowe! Można delektować się kawą cappuccino.


OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.