Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

Specjalne ciasto kawowe dla każdego

Dowiedz się z Lavazzą, jak przygotować bezglutenową wersję jednego z najbardziej lubianych ciast kawowych.

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Bezglutenowe ciasto kawowe to bezglutenowa wersja jednego z najpopularniejszych i najbardziej lubianych amerykańskich deserów, klasycznego ciasta kawowego.

Ciasto kawowe o miękkiej konsystencji podobnej do brioche często towarzyszy filiżance kawy lub herbaty.

Jego początki sięgają XVIII wieku, kiedy to amerykańscy kucharze przygotowywali ciasta o smaku kawy, aby nie marnować napoju.

Po zakończeniu I Wojny Światowej, dzięki nowoczesnym technikom pasteryzacji, ciasto kawowe pokryto kwaśną śmietaną.

Ten wariant jest smaczny odpowiedni dla każdego.

SKŁADNIKI

4 jajka

60 ml oleju roślinnego

100 ml kawy

150 g cukru pudru

1 g soli

75 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki ryżowej

45 g mąki kukurydzianej

skórka z połowy cytryny

8 g drożdży

1 saszetka ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE:

1.     Przygotuj kawę i odstaw do ostygnięcia: dla przygotowania tego przepisu powinna być letnia.

2.     Oddziel białka od żółtek.

3.     Zmieszaj kawę z olejem i skórką z cytryny za pomocą trzepaczki.

4.     Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i ekstraktem z wanilii, aby zapewnić, że mieszanina pozostanie lekka i puszysta.

5.     Ubijaj białka przez około 5 minut, dodając szczyptę soli, aż uzyskasz sztywną pianę.

6.     Ubitą pianę z białek dodaj do mieszaniny, dokładnie mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek.

7.     Weź szyfonowe foremki na babeczki, nasmaruj je masłem i wlej około 100 g ciasta na foremkę: babeczki są teraz gotowe do pieczenia.

NA KONIEC

Umieść je w piekarniku na 35 minut w temperaturze 150°C.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.