Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

PEŁNA ŚWIEŻOŚĆ SORBETU KAWOWEGO

Sekrety przygotowania pysznego sorbetu z kawowym akcentem. korzystaj z przepisów Lavazza ze swoimi przyjaciółmi.

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Sorbet kawowy to jedna z najbardziej lubianych odmian słynnego i uwielbianego włoskiego deseru, czyli klasycznego sorbetu.

Ten zimny deser uważany jest za przodka lodów owocowych.

Świeży i smaczny, jest idealnym deserem na każdą porę roku.

Jego początki sięgają starożytności, kiedy cesarz Neron sprowadził lód z Apeninów do Rzymu. Na Sycylii Arabowie nauczyli się wykorzystywać śnieg Etny zmieszany z solą morską, aby utrzymać niską temperaturę sorbetu podczas jego przetwarzania.

Wynalazek sorbetu wywodzi się od rybaka z Aci Trezza na Sycylii, który stworzył prototyp lodziarni dzięki mieszance soli morskiej i śniegu.

Do przygotowania tego pysznego deseru proponujemy użyć Delizioso. Niepowtarzalne espresso z brazylijskich, azjatyckich i południowoamerykańskich ziaren Arabiki z miękkimi i słodkimi nutami aromatycznymi. 

SKŁADNIKI

330 ml wody

180 g kawy espresso (6 porcji ristretto espresso)

120 g cukru

150 g płynnej śmietany

6 łyżeczek espresso i 13 łyżeczek amaretto 

WYKONANIE

1.     Przygotuj espresso.

2.     Rozpuść cukier w espresso i dodaj wodę: dokładnie wymieszaj.

3.     Następnie dodaj płynną śmietanę i mieszaj, aż całość uzyska jednolitą konsystencję.

4.     Umieść wszystko w plastikowym pojemniku i odłóż do zamrażarki na około 4-5 godzin (Im         większa porcja, tym dłużej powinna być przechowywana w zamrażarce).

5.     Po wyjęciu z zamrażarki połam całość w kostki.

NA KONIEC:

Dodaj łyżeczkę espresso i amaretto (likieru migdałowego), po czym zmiksuj całość blenderem ręcznym. Sorbet kawowy jest gotowy do podania!

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.