* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Dowiedz się, jak w kilku prostych krokach przygotować ten orzeźwiający i uwielbiany napój. Wzbogać swoje chwile przy kawie.
Waniliowa kawa mrożona to jeden z najbardziej lubianych i popularnych wariantów włoskiej wersji klasycznej kawy mrożonej.
Kawa mrożona jest typowym orzeźwiającym napojem dla regionu Salento we Włoszech.
Znany w Walencji jako „Café del Tiempo”, napój ten ma wywodzić się z Hiszpanii, ale w Salento zadomowił się już na początku XVII wieku.
Aby przygotować ten pyszny, łatwy przepis, sugerujemy użycie mieszanek, takich jak Crema e Gusto: zrównoważonej i wytrawnej mieszanki, idealnej dla tych, którzy kochają wyrazisty smak.
1 filiżanka kawy espresso (z kawiarki)
150 ml mleka
2 łyżki syropu waniliowego
6-8 kostek kawy (z kawiarki)
PRZYGOTUJ KOSTKI LODU Z KAWY
1. Weź formy na kostki lodu i wlej kawę: ważne, aby nie słodzić kawy, inaczej nie zamarznie.
2. Napełnij kostkami lodu szklankę o pojemności 300 ml i zalej wszystko 250 ml mleka.
3. Przygotuj syrop waniliowy, a następnie rozpuść go w kawie.
4. Następnie zalej nim mleko i lód.
Gotowe! Podawaj waniliową kawę mrożoną ze słomką.