Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT alt

Ciesz się najlepszą recepturą na waniliową kawę mrożoną

Dowiedz się, jak w kilku prostych krokach przygotować ten orzeźwiający i uwielbiany napój. Wzbogać swoje chwile przy kawie.

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Waniliowa kawa mrożona to jeden z najbardziej lubianych i popularnych wariantów włoskiej wersji klasycznej kawy mrożonej.

Kawa mrożona jest typowym orzeźwiającym napojem dla regionu Salento we Włoszech.

Znany w Walencji jakoCafé del Tiempo”, napój ten ma wywodzić się z Hiszpanii, ale w Salento zadomowił się już na początku XVII wieku.

Aby przygotować ten pyszny, łatwy przepis, sugerujemy użycie mieszanek, takich jak Crema e Gusto: zrównoważonej i wytrawnej mieszanki, idealnej dla tych, którzy kochają wyrazisty smak. 

SKŁADNIKI

1 filiżanka kawy espresso (z kawiarki)

150 ml mleka

2 łyżki syropu waniliowego

6-8 kostek kawy (z kawiarki)

WYKONANIE

PRZYGOTUJ KOSTKI LODU Z KAWY

1.       Weź formy na kostki lodu i wlej kawę: ważne, aby nie słodzić kawy, inaczej nie zamarznie. 

2.       Napełnij kostkami lodu szklankę o pojemności 300 ml i zalej wszystko 250 ml mleka.

3.       Przygotuj syrop waniliowy, a następnie rozpuść go w kawie.

4.       Następnie zalej nim mleko i lód.

NA KONIEC

Gotowe! Podawaj waniliową kawę mrożoną ze słomką.


OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.