* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Czy kiedykolwiek przyszło Ci do głowy, że tagliatelle może być pysznym deserem? Ciesz się z nami tą innowacyjną recepturą
Tagliatelle z kawą to słodka odmiana jednego z najpopularniejszych dań na świecie: tagliatelle.
Najczęściej podawany z Ragù, ale doprawiany na wiele sposobów. Czy można wyobrazić sobie bardziej oryginalny deser?
Makaron jajeczny typowy dla regionu Emilia Romagna i szeroko rozpowszechniony w tradycyjnej kuchni środkowych i północnych Włoch. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego czasownika „tagliare”, ponieważ tradycyjnie uzyskuje się go przez rozwałkowanie ciasta na cienki arkusz i pocięcie go.
Początki tagliatelle sięgają starożytności i są trudne do udokumentowania, ponieważ jego historia przeplata się z historią innych rodzajów pasty. Jednak już w czasach rzymskich był popularnym daniem i znany były jako „legane”, o którym wspominał Horacy.
Aby przygotować tę oryginalną recepturę, sugerujemy użycie mieszanek takich jak Qualità Rossa: wyważonego i wytrawnego espresso zrodzonego z połączenia naturalnej brazylijskiej arabiki i robusty.
Przerwa na wspaniałą kawę zawsze było ulubionym momentem relaksu włoskich rodzin.
PRZYGOTOWANIE MAKARONU
340 g mąki typu 00
5 jajek
25 g kawy mielonej
PRZYGOTOWANIE SOSU
250 g koziego sera
100 ml mleka
100 ml śmietany
75 g orzechów laskowych
100 g masła, do podduszenia makaronu
5 g kawy mielonej
PRZYGOTOWANIE TAGLIATELLE
1. Mąkę przesiej z kawą mieloną.
2. Zrób wgłębienie w zmieszanych suchych składnikach i wbij tam 5 jajek.
3. Ugniataj przez 5 minut, aż do uzyskania grubej i gładkiej masy.
4. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na godzinę.
5. Rozprowadź ciasto na drewnianej desce do krojenia i zrób tagiatelle, używając krajalnicy do makaronu.
6. Pokrusz kozi ser i umieść go w rondlu z mlekiem i śmietaną.
7. Dodaj sól i pieprz dla smaku, wymieszaj wszystkie składniki, aż do uzyskania gęstej, aksamitnej konsystencji.
8. Ugotuj tagliatelle.
Duś na maśle z siekanymi orzechami laskowymi.