ALT alt

CEZVE – WSZYSTKIE CIEKAWOSTKI O KAWIE PO TURECKU

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Kawa po turecku ma coś w rodzaju romantycznego odcienia, ponieważ jej praktyczny proces parzenia jest naprawdę starożytny, sięga XVI wieku, w czasach sułtana Sulejmana i Imperium Osmańskiego. Naczynie używane przez Turków do parzenia kawy, znane jako cezve (dżezwa), ma egzotyczny urok i zapewnia niezwykłe doznania kawowe, o czym przekonamy się w kolejnych akapitach.

Czym jest cezve

Chociaż pochodzi z Turcji, wydaje się, że słowo „cezve” pochodzi od arabskiego „Jadhwa”, które oznacza  „żarzący się węgielek”. Cezve składa się z małego dzbanka, długiej rączki i dziobka do nalewania, zaprojektowanego specjalnie do parzenia pysznej kawy po turecku. Naczynie to również nosi nazwę ibrik, co oznacza „wodę” lub „nalewać”, zgodnie z różnymi tradycjami w świecie bliskowschodnim, cezve był pierwotnie wykonany z mosiądzu, miedzi, złota lub srebra. Obecna popularność w Europie i rosnące zapotrzebowanie na te tradycyjne tureckie naczynia zmusiło producentów do produkcji z kilku materiałów, w tym z ceramiki i aluminium, w celu dopasowania do różnych źródeł ciepła.

Są produkowane w kilku rozmiarachwzorach, a każdy materiał ma swoje zalety i wady. Są jednak w stanie zaparzyć niesamowitą kawę po turecku. Zobaczmy, z jakich materiałów są najczęściej produkowane:

  • Mosiądz – metal w złotym odcieniu, który może wyglądać na przestarzały, ale bardzo elegancki. Zwykle jest mniej korozyjny niż miedź, nie rdzewieje i jest niewątpliwie trwały.
  • Miedź – kolejny metal, który nie rdzewieje, ale w rzeczywistości może korodować w ciągu dziesięcioleci. Dlatego większość miedzianych garnków tureckich jest wyłożona cyną od wewnątrz. Ta cecha zwiększa żywotność tego fantazyjnego, stylowego metalu, szczególnie pasującego do nowocześnie zaprojektowanych kuchni, z gładkimi, młotkowanymi dekoracjami na bokach.
  • Stal nierdzewna – nowoczesna, elegancka, a ponadto bardzo łatwa w czyszczeniu. Ten trwały materiał jest również idealny do nowoczesnych cezve!

Niezależnie od tego, czy są to staroświeckie, czy najnowsze trendy, wszystkie te materiały są bezpieczne i nadają się do przygotowania smacznej i mocnej filiżanki kawy po turecku!

 garnuszek cezve

Turecka metoda parzenia kawy

Czym jest kawa po turecku? Zobaczmy, czym różni się od zwykłej kawy. Po pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, mamy do czynienia z tradycyjnym napojem z Turcji, który jest zresztą dość popularny za granicą, zarówno w Azji, jak i w Europie. Ma bardzo specyficzny charakter i bardzo różni się od zwykłej kawy stopniem mielenia ziaren oraz sposobem przygotowania, do którego oczywiście należy cezve. Do jego tradycyjnego parzenia potrzebna jest bardzo drobno zmielona kawa (drobniej niż zwykła), woda i ,zazwyczaj, cukier. Jak zaraz zobaczymy, przygotowanie kawy po turecku obejmuje etap spieniania – tuż poniżej wrzenia – w cezve przed podaniem.

Chociaż każdy rodzaj kawy nadaje się do kawy po turecku , odmiany Arabiki są rzeczywiście najlepsze. Niemniej jednak Robusta lub jakakolwiek inna mieszanka jest nadal odpowiednia i sprawi, że Twoja filiżanka kawy będzie aromatyczna! Aby zmielić kawę, możesz skorzystać z taniego i odpowiednio wykonanego młynka do kawy po turecku. Zobaczmy teraz, jak w łatwy sposób przygotować wspaniałą kawę po turecku!

 

Sposób przygotowania cezve

  • Wlej do cezve około 50 mililitrów wody na filiżankę;
  • Dodaj cukier do smaku i mieszaj, aby go rozpuścić;
  • Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia;
  • Wsyp łyżeczkę kawy na filiżankę i zagotuj kawę;
  •  Zdejmij cevze z ognia zaraz po doprowadzeniu do wrzenia i usuń wytworzoną pianę, a następnie dobrze wymieszaj;
  • Kawę po turecku gotuje się dwa razy z rzędu, podczas gdy cezve zdejmuje się z ognia między pierwszym a drugim gotowaniem; Piankę można wyrzucić lub zatrzymać po dokładnym wymieszaniu, zgodnie z własnym gustem;
  • Niech pozostały proszek opadnie przed podaniem;
przygotowanie kawy cezve;
kawa cezve
 turecka kawa cezve

Wszystkie wskazówki dotyczące korzystania z garnuszka cezve

Oto kilka dodatkowych wskazówek, jak sprawić, by Twoja tradycyjna kawa po turecku była zachwycająca przy użyciu fantazyjnego cevze:

  • Użyj świeżo zmielonej kawy , w przeciwnym razie nie będzie się pienić tak, jak chcesz.
  • Użyj zimnej przefiltrowanej wody i opcjonalnie dodaj łyżkę zimnej wody do garnuszka po dwukrotnym zagotowaniu: przyspieszy to proces.
  • Delikatnie wymieszaj kawę, wodę i cukier – nie rób tego zbyt szybko!
  • Po przelaniu piany do filiżanek i ponownym podgrzaniu kawy, powoli wlewaj ją do filiżanek, dzięki czemu Twoje bąbelki będą bezpieczne!
  • Kawę po turecku można przyprawić przyprawami, takimi jak kardamon i cynamon, po prostu dodając je do garnka podczas mieszania kawy z wodą.

Oto jak przygotować niesamowitą kawę po turecku! Mieszkańcy Turcji często piją filiżankę kawy zaraz po śniadaniu. Na koniec pamiętaj, że kawa po turecku jest zwykle podawana z czekoladą lub smacznym deserem, takim jak tradycyjny cukierek zwany lokum lub pyszna baklava.

 


OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.