Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

PRZYGOTOWANIE ROŻKÓW KAWOWO-CZEKOLADOWYCH Z LAVAZZĄ

Idealny na każdą porę dnia, szybki i prosty przepis od Mistrzów Lavazzy.

Przez Zespół Lavazza 2-3 minuty

Rożki kawowo-czekoladowe to pyszna wariacja na temat kultowego „pojemnika” na lody używanego na całym świecie.

Wykonany z wafla lub herbatników wafelek do lodów został wynaleziony w 1903 roku przez Italo Marchioniego, Włocha z Cadore, który opatentował go w Waszyngtonie.

Dziś przedstawiamy Wam go w tej supersmacznej i łatwej w przygotowaniu wersji. Czy można sobie wyobrazić coś smaczniejszego na deser?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE WAFELKA

200 g temperowanej czekolady

10 g kawy mielonej

 

PRZYGOTOWANIE PIANKI CYTRYNOWEJ 

7 g cukru

2 g skórki cytrynowej

20 g soku z cytryny

50 g włoskiej bezy

70 g śmietany 35%, średnio ubitej

2 g żelatyny

 

PRZYGOTOWANIA POMARAŃCZOWEJ PIANKI

7 g cukru

2 g skórki pomarańczowej

20 g soku pomarańczowego

50 g włoskiej bezy

70 g śmietany 35%, średnio ubitej

2 g żelatyny

 

PRZYGOTOWANIE KAWOWEJ PIANKI

80 g żółtek jajek

220 g śmietany 35%

60 g cukru

50 g kawy ristretto

60 g skrobi kukurydzianej

40 g wody

8 g rumu

WYKONANIE

PRZYGOTOWANIE ROŻKA

1.     Kawę mieloną zmiksuj z temperowaną czekoladą.

2.     Wlej miks do rożków.

3.    Poczekaj kilka sekund. Odwróć je, aby usunąć nadmiar czekolady.

PRZYGOTOWANIE MUSU CYTRUSOWEGO

1.     Cukier utrzyj ze skórką i dodaj sok.

2.     Wmieszaj do bezy i dodaj część ciasta do zmiękczonej żelatyny.

3.    Zasłoń mieszankę i dodaj do średnio ubitej śmietany. 

NA KONIEC

1.     Napełnij rożki przygotowaną pianką.

2.    Udekoruj je ziarnami kawy i ciesz się ich słodyczą.  

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.