Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

LIKIER KAWOWY LAVAZZA: PYSZNA RECEPTURA

Smaczny sposób na delektowanie się ulubioną kawą samemu lub w towarzystwie. Wzbogać swoje chwile przy kawie z Lavazzą

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Dzięki intensywnemu aromatowi i mocnemu smakowi likier kawowy jest jednym z najbardziej lubianych likierów na świecie.

Jego początki sięgają zjednoczenia Włoch, które miało miejsce w latach 60. XIX wieku. Dzięki intuicji Ugo Borghettiego, włoskiego właściciela Caffè Sport, powstało to zwycięskie połączenie alkoholu i kawy, które po raz pierwszy zaserwowano pasażerom podczas inauguracji linii kolejowej.

Do przygotowania tego pysznego przepisu proponujemy użyć mieszanek takich jak Qualità Rossa. Zrównoważonewytrawne espresso, reprezentujące włoską pasję do czerwonej kawy, zrodzone z połączenia naturalnej brazylijskiej ArabikiRobusty.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE SYROPU CUKROWEGO

250 ml wody

250 g brązowego cukru

 

PRZYGOTOWANIE RECEPTURY

260 ml Alkohol 95°

95 ml kawy espresso

20 g kawy mielonej

150 ml wody

2 laski wanilii 

WYKONANIE

PRZYGOTOWANIE SYROPU CUKROWEGO

1.     Połącz cukier i wodę w rondlu.

2.     Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 9 minut.

 

PRZYGOTOWANIE LIKIERU

1.     Wsyp wanilię i kawę mieloną do alkoholu i odstaw na 7 dni, aż przesiąkną.

2.     Przefiltruj uzyskaną ciecz za pomocą papierowego ręcznika lub filtra uprzednio moczonego w wodzie i         wyciśniętego przez sitko.

3.     Przygotuj kawę espresso.

4.     Połącz 260 ml syropu cukrowego z alkoholem.

5.     Dodaj espresso, a następnie wodę, by obniżyć zawartość alkoholu.

6.     Zostaw do schłodzenia w pokojowej temperaturze.

7.     Wlej do butelki i umieść w zamrażarce

NA KONIEC

 Po schłodzeniu likier jest gotowy do podania! 

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.