WSTECZ
3 minuty
TheCoffeeBook

M jak Mieszanka

Opublikowano dnia 26 lipca 17

Skład komponowanych z największą starannością mieszanek utrzymywany jest w tajemnicy, dzięki czemu smak kawy Lavazza jest niepowtarzalny i rozpoznawalny.

 

Sporządzanie mieszanki jest prawdziwą formą sztuki opracowaną przez Luigiego Lavazzę ponad sto lat temu. Dzisiaj jest ono w rękach fachowców z naszego Działu prac badawczo-rozwojowych, którzy podróżują do miejsc upraw i osobiście testują ziarna kawy zielonej, by wybrać tylko te najlepszej jakości do produkcji mieszanek Lavazzy.

 

 

Najlepsze mieszanki powstają z pięciu do sześciu różnych odmian kawy (zwanych Origins) i mogą być stworzone na bazie 100% Arabiki lub Arabiki i Robusty. Mieszanki czystej Arabiki są słodkawe i aromatyczne, a mieszanki Arabiki z Robustą wytrawne i bardziej intensywne.

Myta Arabica jest delikatniejsza i bardziej kwaśna od mieszanki naturalnej, która jest słodsza i ma bardziej zrównoważony smak. Myta Robusta jest natomiast mocniejsza od mieszanki naturalnej.

 

Aromat mieszanki zależy również od pochodzenia odmian ziaren. Większość odmian brazylijskich ma pełny, czekoladowy aromat, natomiast odmiany pochodzące z Ameryki Środkowej dają bardziej aromatyczne i delikatniejsze mieszanki.

 

M come Miscela
M come Miscela

 

Szczególną wagę przykłada się do mieszanek bezkofeinowych. Punktem wyjścia są ziarna dekofeinizowane metodą naturalną, z wykorzystaniem dwutlenku węgla.

 

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
B jak Bezkofeinowa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
K jak Kawa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
C jak Crema

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
P jak Przetwarzanie

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
D jak Degustacja

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
R jak Robusta

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
I jak Intensywność

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
E jak Esencja

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
M jak Mieszanka

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
S jak Smak

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ