WSTECZ
Coffee Hacks

Ex Machina: Kilka słów o ekspresach do kawy

Opublikowano dnia 16 marca 17

Zaparzacz tłokowy, kawiarka, Chemex, współczesne ekspresy do kawy. I tak dalej. Urządzenia, które wykorzystujemy, aby zaparzyć niezwykły napój zwany kawą, występują w różnych formach, tak jak okazje do jej spróbowania.

Wybór odpowiedniego urządzenia jest sprawą niemal ideologiczną. Włoscy „tradycjonaliści” na przykład, pozostają wierni swoim kawiarkom, nie dając się namówić na współczesne ekspresy do kawy zaprojektowane do użytku domowego.

 

Niektórzy zachwycają się nowymi kapsułkami, szczytowym osiągnięciem rozwiązań dla domu – zaprojektowanymi tak, aby przygotować doskonałą kawę w ciągu kilku sekund.

 

Inni zachwycili się kontemplacyjnym czarem zaparzacza tłokowego lub Chemexem – ikonicznym ekspresem zaprojektowanym przez niemieckiego chemika w pierwszej połowie XX w. (dzięki wspaniałemu projektowi ekspres jest wystawiany w Muzeum Sztuki Współczesnej w Nowym Jorku, MoMA).

ex-machina_medium-01
ex-machina_medium-02

Każde z tych urządzeń posiada sporą wartość sentymentalną. W Neapolu na przykład, lokalne ekspresy do kawy często używane są przez dziesięciolecia, przekazywane z pokolenia na pokolenie - przygotowują kawę oraz zachowują rodzinne historie.

 

Zastanów się nad tym: tak jak dłuto rzeźbiarza lub pędzel malarza, wybór sprzętu do przygotowania kawy definiuje Twoje doświadczenia. Korzystasz z zaparzacza tłokowego? Sekretem jest powolny, pewny ruch tłoka. Kawiarka z drugiej strony, wymaga wyczucia czasu.

 

Espresso przygotowywane z pomocą ekspresu Lavazza A Modo Mio zapewnia całkowicie nowe doznania smakowe niż te, które oferuje turecka kawa parzona w dżezwie.

 

W kawie chodzi o doświadczenie – dlaczego nie spróbować czegoś nowego? Jeżeli kręci Cię przelotna przyjemność espresso, spróbuj powolnej rozkoszy kawy przygotowanej w zaparzaczu tłokowym. Lub odwrotnie.

 

Jakiegokolwiek ekspresu lub kawiarki używasz, po prostu ciesz się swoją kawą. Zasługujesz na to.

Ten artykuł opiera się na materiale zawartym w „L’observatoire des saveurs”.

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
Chemex

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Kawa po turecku lub dżezwa

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Neapolitański ekspres do kawy

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
AeroPress

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Espresso

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Syfon

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Ex Machina: Kilka słów o ekspresach do kawy

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Kawiarka

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Kawa parzona na zimno metodą Cold Brew

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Meditation Coffee

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ