Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
10H

Składniki
Przygotowanie tuńczyka
  • 360 g filetu z tuńczyka
  • 1 gałązka mięty
  • 1 gałązka pietruszki
  • 1 jabłko
  • 1 awokado
  • sól do smaku
  • 1 cytryna
  • 80 g kawy espresso
  • olej z orzechów arachidowych do smaku
Przygotowanie sosu
  • 160 g pomarańczy
  • 80 g cytryny
  • 20 g kawy espresso
  • cynamon do smaku
  • cukier do smaku
Składniki na mus
  • 4 owoce awokado
  • 160 g kawy espresso
  • papryczka chilli do smaku
  • 40 g limonki
  • 200 g śmietanki
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do smaku
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Przygotowanie tuńczyka

Podziel filet z tuńczyka na 4 części i usuń tłuszcz.

Następnie pokrój jabłko na pół: jedną połówkę skrop cytryną, a drugą kawą espresso i odstaw je do zamarynowania na 10 godzin.

 

Insalata di tonno
Insalata di tonno
Insalata di tonno

Drobno posiekaj miętę i pietruszkę, pokrój awokado na plasterki i dopraw solą oraz sokiem z cytryny.

Pokrój zamarynowane połówki jabłek na cienkie plasterki.

Przygotowanie sosu

Za pomocą blendera wymieszaj pomarańczę, cytrynę, cukier i cynamon, a następnie dodaj kawę.

 

Składniki na mus

Umyj awokado, zmiksuj papkę z oliwą z oliwek, chilli i sokiem z limonki, po czym dolej kawę.

Przeciśnij mieszaninę przez drobne sitko i dodaj śmietankę.

Przechowuj miksturę w lodówce przed włożeniem jej do pojemnika. 

 

Przygotowanie dekoracji

Pozwól jabłku się zamarynować cytryną, następnie posyp je cukrem i susz w piekarniku w temperaturze 90°C przez dwie godziny, obracając co 30 minut.

 

 

Prezentacja

Ułóż na talerzu plasterki jabłka, awokado i łososia, dodaj mus i uzupełnij danie, okraszając tuńczyka sosem.

 

Insalata di tonno
Insalata di tonno

 

Specjalne podziękowania należą się Christianowi Grazianiemu, byłemu studentowi IFSE Culinary Institute – Szkoły Wykwintnej Kuchni i Cukiernictwa.

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Il Mattino

Bogaty i wyrównany smak

Aby stworzyć tę kawę o intensywnym smaku, Lavazza korzysta ze swojej szerokiej wiedzy specjalistycznej, wybierając najlepsze składniki i starannie łącząc odmiany Robusty z Azji i Afryki. Efektem jest kawa o bogatym aromacie z przyjemnym orzechowym posmakiem.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 3H
Kawowa tarta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ