Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
15m

Składniki
Przygotowanie dyniowego kremu
  • 300 g dyni
  • 5 g cebuli
  • 1 l wywaru warzywnego
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do smaku
Przygotowanie kiełbasy
  • 250 g kiełbasy
  • 10 g cebuli
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do smaku
Przygotowanie risotto
  • 240 g ryżu Carnaroli
  • 50 g białego wina
  • 150 g sera Robiola
  • 25 g masła
  • 2 filiżanki kawy espresso
  • 5 g cebuli
  • sól do smaku
  • pieprz dla smaku
  • pietruszka dla smaku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do smaku
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Przygotuj dynię, potnij ją na plastry, posyp cukrem i piecz w piekarniku przez 60-90 minut w temperaturze 90°.

Podsmaż cebulę na patelni, pokrój pozostałą część dyni w kostki i smaż przez kilka minut, poruszając ją, aby nie przywarła do powierzchni patelni. Wlej wywar warzywny do małej patelni na chwilę przed tym, nim dynia skończy się podsmażać. Efektem powinna być delikatna, kremowa konsystencja.

Korzystając z drugiej patelni, podgrzej oliwę i poczekaj, aż cebula się zarumieni. Dodaj naciętą wcześniej nożem kiełbasę i za pomocą trzepaczki rozdziel mięso na mniejsze kawałki.

W międzyczasie przygotuj kiełbasę, którą po tym, jak zostanie przygotowany ryż, trzeba będzie podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.

4Lavazza_Magazine_CookitRight_img-sx_01
5Lavazza_Magazine_CookitRight_img-dx_01

Podgrzej olej w garnku wraz z cebulą, dodaj ryż i odczekaj, aż zbrązowieje. Po 2-3 minutach dodaj białe wino. Smaż ryż przez kolejne 15-20 minut, a gdy zacznie być widocznie suchy, wlej na patelnię chochlę gorącego wywaru.

Dodaj wywar z dyni, ser Robiola, kiełbasę, a na końcu kawę espresso. 

Wymieszaj masło i dodaj pieprzu, soli i pietruszki.

Prezentacja

Przygotuj talerz, skraplając go odrobiną oleju i posypując kawą za pomocą sitka. Umieść obok ryż i kiełbasę. Na koniec dodaj dynię i nieco pietruszki.

7Lavazza_Magazine_CookitRight_img-sx_02
8Lavazza_Magazine_CookitRight_img-dx_02
Idealna kawa dla tego przepisu
Qualità Rossa
Wytrawny smak
Qualità Rossa to symbol delektowania się wspaniałą kawą i odwieczny element relaksu dla każdej włoskiej rodziny. Jego rozpoznawalny aromat zapewnia dobry humor i radość z każdej chwili dzielonej z innymi osobami.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Kilka propozycji na dzisiejszą kolację: Niech te przepisy Cię zainspirują!