WSTECZ
TheCoffeeBook

R jak Robusta

Opublikowano dnia 03 lipca 17

Coffea Robusta to wiecznie zielony krzew kawowca należący do rodziny marzanowatych, uprawiany w celu produkcji kawy espresso. Występuje głównie w Afryce Środkowej oraz Zachodniej, a także w Azji.

Krzewy rosną na wysokości do 600 metrów nad poziomem morza, cechując się wyjątkową odpornością na gorący i wilgotny klimat, w którym temperatury często przekraczają 30°C. Z ziaren tych kawowców produkuje się około 1/3 kawy na całym świecie. Jej charakterystyczna esencja wzbogacona jest czekoladowymi nutami i długo utrzymującym się posmakiem.

 

R come Robusta
R come Robusta

Kawowce Coffea Robusta zapewniają więcej owoców niż Arabica. Są też bardziej odporne na choroby i zawierają dwa razy więcej kofeiny.

 

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
B jak Bezkofeinowa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
K jak Kawa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
C jak Crema

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
P jak Przetwarzanie

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
D jak Degustacja

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
R jak Robusta

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
I jak Intensywność

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
E jak Esencja

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
M jak Mieszanka

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
S jak Smak

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ