WSTECZ
Coffee Sips

Kawa po drugiej stronie świata

Opublikowano dnia 18 lipca 17

Nie da się wybrać na spacer ulicami Melbourne i nie poczuć aromatu świeżo palonej kawy.

„Nadal nie nauczyliśmy się angielskiego!”

Z pewnością powie to każdy mieszkaniec Carlton i Fitzroy, dwóch najważniejszych  włoskich dzielnic w Melbourne, mimo że mieszkają tam od ponad 50 lat,  stolica stanu Wiktoria to prawdziwa mieszanka różnych kultur, wpływów i inspiracji,  nic więc dziwnego, że znajdziemy tam również produkty ściśle powiązane z włoską tradycją. Po pierwsze: kawa.

W 2014 roku za sprawą internautów powstał ranking miast w oparciu o jakość kawy, jaka jest w nich serwowana. Rzym zajmuje trzecie miejsce, a za nim uplasował się Wiedeń. Ale niekwestionowanym zwycięzcą zdaje się być Melbourne. 

 

Jeśli kawa we Włoszech zazwyczaj kojarzy się z espresso, to jednak odpowiedź mieszkańców w Melbourne na pytanie „Jaką wolisz kawę?” może nie być aż tak oczywista.

„Short black”, „long black”, „double shot”, „cappuccino”, „flat white”, „chai latte”, „piccolo”, „skim and soy milk” -

to tylko niektóre z wariantów, z których można wybierać. 

 

We Włoszech kawa to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia lub dopełnienie posiłku, ale dla Australijczyka  kubek  kawy flat white to  idealny towarzysz  podczas czytania książki w słoneczne środowe popołudnie czy nawet dobre dopełnienie makaronu.

 

 

Ale dlaczego tradycja kawy jest tak bardzo trwała tak daleko od Włoch?

„Odpowiedź jest bardzo prosta - 

 odkrywanie zapachów i smaków z ojczyzny, będąc  ponad 17 000 kilometrów poza jej granicami, musiało być priorytetem dla wielu Włochów, którzy zdecydowali się na tak daleką przeprowadzkę. Być może właśnie dlatego w Melbourne  kultura kawy  jest tak bardzo silna. W końcu im dalej  jesteśmy od domu, tym bardziej czujemy się Włochami”. 

To słowa Josa Turnera, jednego z najbardziej rozpoznawalnych baristów w mieście, który jest oczywiście także wielkim koneserem kawy.

 

Turyści kochają Melbourne również ze względu na kawę i kulturę kawy. Mamy tu wiele lokali, które zajmują się paleniem kawy, nieustannie doskonaląc swój warsztat i wprowadzając innowacje nie tylko w produktach, ale także sprzęcie.
Jos Turner – jeden z najbardziej rozpoznawalnych baristów w Melbourne

3 MILIONY FILIŻANEK DZIENNIE

Codziennie do portu w Melbourne przybywa ponad 30 ton ziaren kawy : wystarcza to do przygotowania około 3 milionów filiżanek tego napoju: po jednej  na każdego mieszkańca  miasta. 

Dlatego nic dziwnego, że dwa największe wydarzenia w świecie kawy, które współorganizuje Lavazza, odbywają się właśnie w Australii. Są to Lavazza Italian Film Festival i Australian Open.

Ale w czym tkwi tajemnica sukcesu australijskiej kawy? Wiele osób twierdzi, że kawa ta smakuje tak dobrze, ponieważ pije się ją praktycznie po drugiej stronie świata.

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
Wypij jedną kawę, zapłać za dwie

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Historia kawy

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Włoska kawa

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Księgarnio-kawiarnie

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Coffee Culture

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Kawa po drugiej stronie świata

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ