WSTECZ
Coffee Study Program

Najważniejsza kwestia: rozwój, który jest nam potrzebny

W czasie pobytu wśród farmerów kawy z Dominikany studenci z Coffee Study Program byli świadkami wyjątkowego podejścia do upodmiotowienia społeczności.
Podejście, które, jak wierzy Rebecca, uwypukla prawdziwe wskaźniki, na których powinniśmy się skupić.



Zanim jej podróż z Coffee Study Program zaprowadziła ją do Republiki Dominikany, Rebecca miała jasne wyobrażenie o tym, jakie są społeczności rolnicze. Jako studentka zajmująca się tematyką związaną z rolnictwem i polityką ochrony środowiska, odwiedzała je w swoich rodzinnych Stanach Zjednoczonych.
Ale kiedy dołączyła do rolników z Neiba, miasta w południowo-wschodnim regionie kraju, jej wyobrażenia uległy zmianie – stały się bogatsze.

„Społeczność rolnicza, w którą wszyscy byli zaangażowani”.

Każdy członek społeczności jest w nią zaangażowany i wie wszystko na temat kawy – od najlepszych metod uprawy, przez opisy tego, co podczas procesu produkcji należy odrzucić, po to, co czyni dobrą kawę dobrą.

Rebecca i inni studenci Coffee Study Program byli świadkami wspólnej pracy i dążenia do pełnej współpracy w ramach zacieśniania więzi w społeczności.

Aby upewnić się, że mieszkańcy Neiba i innych wrażliwych obszarów na całym świecie będą w stanie się rozwijać, potrzebna jest pomoc. Obecne narzędzia, którymi dysponują, mogą nie pozwalać na poszerzanie wiedzy i ekspertyzy do stopnia umożliwiającego wytworzenie zgodnych z ideą zrównoważonego rozwoju warunków życia. 

Fundacja Lavazzy i inne firmy właśnie to robią, na przykład pomagając w finansowaniu sprzętu rolniczego – sprzętu, który umożliwia społeczności przetwarzanie ziaren kawy i dotarcie do rynków globalnych.
Takie podejście jest według Rebekki kluczowe.

 

„To jest absolutna podstawa zrównoważonego rozwoju”.
img_02-csp-rebecca
img_03-csp-rebecca

Ale to coś więcej niż zapewnienie opłacalności upraw. Wskaźniki, o których mowa, wykraczają poza to.

Członkowie spółdzielni Neiba „zwracają uwagę na jakość kawy, a nie tylko jej ilość”. Ich praca to coś więcej niż tylko produkcja – to otwieranie perspektyw.

„W jaki sposób można zmierzyć coś takiego? Nie wiem. Ale ma to więcej sensu niż badanie masowej produkcji”.

Coffee Study Program oczami Kaniki, Stuarta i Jia Yi.

 

 

 

Inspiracja w ramach dzisiejszej kolacji: jak chcesz, aby wyglądały owoce tych przepisów?

MAGAZYN
Espresso

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Bavareisa Torinese

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Caffè Padovano

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Caffè Meditazione

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Caffè Napoletano

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Cappuccino di Caffellatte al Limone

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Caffè Shakerato

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Moretta Fanese

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Cold Brew Coffee

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Turca o Cezve

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ