* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Lavazza wspiera projekt w Ekwadorze promujący zrównoważoną produkcję kawy w dorzeczu Amazonki.
Fundacja Lavazzy wspiera obecnie w Ekwadorze projekt promujący zrównoważoną produkcję kawy zarówno pod względem ekologicznym, jak i społecznym. Celem tego projektu jest zachęcenie do produkcji zrównoważonej kawy, co pozwoli na lepszy rozdział korzyści pomiędzy różnych uczestników łańcucha.
W wyniku masowego wylesiania w dorzeczu Amazonki rząd Ekwadoru wykorzystuje obecnie fundusze przyznane przez Zielony Fundusz Klimatyczny (GCF) i Globalny Fundusz Ochrony Środowiska (GEF) do wzmocnienia istniejących inicjatyw rządowych przeciwdziałających temu zjawisku. Od niedawna GEF przeznacza środki na tworzenie łańcuchów rolniczych o „zerowym wylesieniu”, w których wśród różnych uwzględnionych łańcuchów towarowych przewidziano również projekt obejmujący uprawę kawy w 23 prowincjach graniczących z amazońskim lasem deszczowym.
Mając to na uwadze, Ministerstwo środowiska i wody (MAAE), Ministerstwo rolnictwa i zwierząt gospodarskich (MAG) Ekwadoru oraz Program Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP) połączyły siły, aby uruchomić inicjatywę wspierającą kawę „Zero wylesiania”, której celem jest zwiększenie dochodów producentów poprzez podniesienie jakości i wydajności upraw kawy.
Lavazza była jedyną palarnią wspierającą tę ważną inicjatywę. Jej rolą było promowanie standardu kawy bez wylesiania w Ekwadorze i wspieranie tego kraju w produkcji kawy wysokiej jakości.
Pod koniec 2019 roku w Quito podpisano list intencyjny między MAAE, MAG, UNDP i Lavazzą w celu wzmocnienia ekwadorskiego sektora kawowego poprzez pilotowanie inicjatywy zerowego wylesiania w tym kraju. Stanowiło to fundamentalny krok w kierunku zrównoważonej produkcji w sektorze kawowym zgodnie z Celami Zrównoważonego Rozwoju i Paryskim porozumieniem klimatycznym.