* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Projekt „I primi” – jak zwykłe ziarno kawy może dźwignąć gospodarkę kraju.
Uprawa kawy może pomóc w rozwoju gospodarki kraju.
Produkcja kawy może przyczynić się w Jemenie do sprawiedliwego podziału zasobów wśród uprawiających ją społeczności.
Może stwarzać nowe możliwości dla gospodarki i zachęcać do rozwoju zawodowego w ramach łańcucha dostaw.
Może sprzyjać włączeniu młodszych pokoleń i kobiet.
Jemen jest jednym z najstarszych producentów kawy na świecie, a jego mieszanka Arabica jest jedną z najlepszych.
Ze względu na swoje strategiczne położenie Jemen zawsze był ważnym skrzyżowaniem szlaków karawan. Wraz Mokką, głównym miastem portowym, odgrywał kluczową rolę w handlu i produkcji na rynki zagraniczne. W XV wieku większość kawy na rynki Europy i Bliskiego Wschodu trafiała właśnie z Mokki.
Jemen jest jednak krajem, w którym złe praktyki rolnicze, brak wiedzy i infrastruktury, nierówność płci i niewydolność rynku to tylko niektóre z nękających go problemów.
Od 2015 roku w Jemenie szaleje wyniszczający konflikt, który wywołał jedną z najcięższych klęsk głodu ostatnich 100 lat. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych głód ten jest „najgorszą katastrofą humanitarną spowodowaną przez człowieka”.
Kawa miała zasadniczy wpływ na przeszłość Jemenu, ale co z jego przyszłością? Czy po latach zniszczeń i kryzysu humanitarnego jest szansa, by temu krajowi pomogło zwykłe ziarno kawy?
Najwyraźniej tak.
Obecnie tysiące jemeńskich rodzin utrzymuje się z uprawiania kawy mimo dziesięcioleci zaniedbań i stagnacji w sektorze rolniczym.
Pokonanie ubóstwa poprzez uprawę kawy jest dziś wyzwaniem złożonym, ale nie niemożliwym.
Z głębokim przekonaniem, że nawet najtrudniejsze sytuacje można zmienić na lepsze, w 2014 roku Fundacja Lavazzy uruchomiła projekt „I Primi” („Pierwsze”) we współpracy z Fundacją Qima, organizacją non profit działającą na rzecz przywrócenia dobrobytu w Jemenie poprzez zrównoważony rozwój gospodarczy.
Lavazza i Fundacja Qima ściśle współpracują z małą grupą plantatorów kawy, aby dokonać pozytywnej i trwałej zmiany poprzez wsparcie i poprawę ich źródeł utrzymania.
Obszarami działania projektu są prowincje Zamar, Ibb i Rajma.
Jego beneficjenci to 1500 małych producentów kawy, z których 60% to kobiety.
Nazwa projektu, „I Primi”, czyli „Pierwsze”, odnosi się do czterech istotnych przedsięwzięć związanych z kawą, realizowanych w Jemenie po raz pierwszy:
• Przeprowadzono pierwszy krajowy przegląd plantatorów kawy. Wykazał on, że kawa odpowiada za 50% dochodów gospodarstw domowych przy wysokiej średniej marży zysku.
• Zaprojektowano pierwszą dużą szkółkę. Jej zdolność produkcyjna wynosi 150 000 roślin. Rosną tu rośliny genetycznie zweryfikowane dzięki technologii rozpoznawania DNA kawy.
• Wybudowano pierwszy zbiornik wodny o pojemności 900 m3/h20. Pozwoli on 214 plantatorom korzystać z tego cennego zasobu.
• W trakcie budowy jest pierwsze centrum przetwarzania. Posiada zdolność produkcyjną 150 t owoców kawowca na powierzchni 2500 m2. Z centrum korzystać będzie 1500 plantatorów, 50% personelu obiektu będą stanowiły kobiety.
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój