* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Znaczenie praktycznych szkoleń dla małych producentów w Wietnamie.
Zanim trafi do filiżanki, każde ziarno kawy przechodzi długą drogę od siewu do zbiorów, a za każdą z nich stoją społeczności ludzi, którzy pracują nad uzyskaniem produktu o najlepszym smaku.
Z tego powodu Fundacja Lavazzy blisko współpracuje ze społecznościami, w których działa, poprzez programy stworzone z myślą o rozwoju zrównoważonej przedsiębiorczości, które przyczyniają się do poprawy warunków bytowych całej społeczności.
Dlatego jesteśmy blisko społeczności rolniczych w Wietnamie, gdzie nagłe zmiany klimatyczne, obfite deszcze poza sezonem i okresy przedłużającej się suszy są realnym problemem, który wpływa na produkcję i pracę 1245 małych, lokalnych producentów.
We współpracy z Olam i ISLA (Initiative for Sustainable Landscapes), Fundacja Lavazzy zapewnia pomoc i szkolenia techniczne małym wietnamskim producentom metodą rolniczych szkół terenowych. W ramach programu bada się właściwości gleby, aby ustalić, jakich nawozów najlepiej używać, tworzy się innowacyjne systemy nawadniania oraz sadzi zacieniające drzewa, które chronią kawę przed nadmierną ekspozycją na słońce lub nagłymi deszczami.
Celem jest poprawa wydajności systemów irygacyjnych, redukcja emisji gazów związanych z produkcją oraz stworzenie rozwiązań służących radzeniu sobie ze zmianami klimatu.