6 minut

Rekordowy rok 2016 dla Grupy Lavazza

16 maja 2017 r. • Informacje korporacyjne

Lavérune, 16 maja 2017 r. – Grupa Lavazza przedstawia coroczny raport z 31 grudnia 2016 roku, zawierający zatwierdzone przez radę dyrektorów i skonsolidowane sprawozdania finansowe.

Skonsolidowane przychody, zgodnie z włoskimi Ogólnie Przyjętymi Standardami Rachunkowości i dziesięciomiesięcznym wkładem z Carte Noire, wyniosły 1,9 miliarda €, czyli o 29% więcej niż w roku poprzednim. Ten wzrost łączony jest z wzrostem organicznym wynoszącym 4%, co jest zdecydowanie wyższym wzrostem niż średnia rynkowa, która wynosi 2%. Wspomniany wzrost ma również swoje źródła w nowych nabytkach w ostatnich dwóch latach; oprócz Merrild w Danii, do Grupy Lavazza dołączyło także Carte Noire w Australii.

Grupa Lavazza odnotowała wzrost również na zagranicznych rynkach, co przełożyło się na obrót na poziomie 60,3% (w porównaniu z 52,8% w roku 2015), co jest szczególną zasługą działań na rynku francuskim. Po nabyciu Carte Noire, Francja, która była pierwszym kierunkiem ekspansji międzynarodowej Lavazzy w 1982 roku, ma po Włoszech największą reprezentację w grupie, z 500 pracownikami i obrotem (za rok 2016) na poziomie 20% obrotu całej grupy.

„2016 był wyjątkowym rokiem dla firmy Lavazza. Po nabyciu Carte Noire, przyjęliśmy nową strategię rozwoju na rynkach światowych. Naszym celem jest wzmocnienie naszej niezależności i konkurencyjności w skali globalnej” — mówi Antonio Baravalle, dyrektor zarządzający w firmie Lavazza. „Wyniki potwierdzają sukces integralności obecnej pomiędzy naszymi dwoma firmami reprezentującymi wspólne wartości. Od najwyższej jakości do dbania o to, aby rynek detaliczny i rynek usług poza domem wzajemnie się uzupełniały. W 2017 r. chcemy kontynuować wysiłki w celu zacieśnienia współpracy, stając się jednym z czołowych graczy na światowych rynkach kawy oraz wiodącym włoskim producentem. Wraz z wyraźnym wzrostem możliwości wzrostu organicznego oczekujemy, że w 2020 roku osiągniemy obrót w wysokości 2,2 miliarda €”.

Przychód operacyjny (EBIT) wyniósł 61,7 miliona €, co jest wzrostem o 34,1% w porównaniu z 46 milionami € w roku poprzednim. Pod względem procentowej skali sprzedaży marża pozostaje zasadniczo zgodna z rokiem poprzednim. Używając kryterium EBIT, wzrost w roku 2016 wyniósł ponad 54% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Dochody w roku 2016 wyniosły 82,2 miliona euro, ale wyniku tego nie da się porównać z rokiem 2015, kiedy to zysk kapitałowy wyniósł 822,8 miliona euro dzięki sprzedaży udziałów w Keurig Green Mountain.

Sytuacja finansowa netto prezentowała się na poziomie 687,5 miliona euro (przy 1,351 miliarda euro w roku 2015).

Lavazza utrzymała pozycję lidera rynku kawy we Włoszech, zwiększając swój udział w rynku do 41% pomimo spadku spożycia kawy przez trzy kolejne lata z rzędu. Udało się to w szczególności dzięki wprowadzeniu nowych produktów i jasnej strategii segmentacji produktów dla różnych typów klientów, co pozwoliło na wprowadzenie ważnych innowacji i podążanie za trendami obecnymi na rynku włoskim jak i światowym.

Po nabyciu Carte Noire, francuski zakład produkcyjny w Lavérune wszedł do systemu przemysłowego Grupy Lavazza. Dołączył tym samym do włoskich zakładów produkcyjnych Settimo Torinese i Gattinara, czyli głównych miejsc wytwarzania produktów oferowanych przez Grupę Lavazza. Na restrukturyzację zakładu wydano 16 milionów euro, znacznie ją modernizując i umożliwiając dalszy rozwój nowoczesnych linii produkcyjnych.

„Nasza firma uwielbia chwalić się swoim dziedzictwem, ale oprócz tego mamy jasną wizję na przyszłość oraz pasję w dążeniu do doskonałości. Takie podejście pozwoliło nam na włączenie do grupy Carte Noire i Merrild w tak krótkim czasie” — zaznacza Marco Lavazza, wiceprezes firmy. „Nabycie Carte Noire i Merrild widzimy jako ubogacenie i okazję, aby wszystkie strony nauczyły się czegoś od siebie i wspólnie poszły drogą innowacji i nowych technologii. Zainwestowaliśmy w ludzi i procesy, aby osiągnąć szybką, efektywną i satysfakcjonującą integrację wszystkich podmiotów”.

POBIERZ
PDF DOC JPG