Doskonałość oznacza wprowadzenie prostoty w rzeczy nieoczekiwane, tworzenie nowych form i sposobów, dzięki którym z kawy można stworzyć coś niezwykłego.

 

Tak narodził się Kawowy Design. Wszystko zaczęło się w 2001 roku dzięki współpracy zawartej pomiędzy szefem kuchni Ferranem Adrią i Centrum Szkoleniowym Lavazzy, prawdziwym laboratorium badawczym, w którym powstały takie dziwy jak kawior z kawy, Nitro Cappuccino czy soczewki kawowe – eksperymenty i badania nad nierozerwalnym związkiem między kuchnią a kawą. Rezultatem synergii między Lavazzą a hiszpańskim szefem kuchni, uważanym za alchemika wykwintnej kuchni, było Èspesso: pierwsza kawa w stanie stałym w historii.

 

W kolejnych latach, współpraca między Lavazzą i najznamienitszymi włoskimi i światowymi szefami kuchni rozkwitała: Massimo Bottura, Carlo Cracco, Davide Oldani, Ferran Adrià; to tylko niektóre wielkie nazwiska ze świata wykwintnej kuchni, które razem z Lavazzą starają się znaleźć nowe sposoby przyrządzania i delektowania się kawą.

 

Pionierski ruch stara się przekraczać granice kawowej pasji, udoskonalać ją i wynieść do poziomu sztuki kulinarnej.