Tiramisu Espresso

TRUDNOŚĆ
15m

Miękki ser mascarpone, bez jajek, miesza się z ziarnistą konsystencją mąki kukurydzianej, używanej przy sporządzaniu paste di Meliga. Gorąca kawa w połączeniu z zimnymi składnikami z recepty wprowadza idealną równowagę, podkreślając aromat jeszcze nie w pełni nasączonych herbatników.
Składniki
SKŁADNIKI NA TIRAMISU
  • kawa espresso, herbatniki Meliga, ser mascarpone, śmietanka, kakao
Przyrządzenie kremu z sera mascarpone
  • 250 g sera mascarpone, 60 g cukru pudru, 90 g śmietanki w płynie, 40 g mleka pełnotłustego, ¼ laski wanilii
Sposób przygotowania

Umieść ser mascarpone w misce. Dodaj cukier puder, mleko, śmietanę i wanilię. Zmiksuj, aż uzyskasz miękką, kremową konsystencję. Wlej mieszankę do rękawa cukierniczego i włóż do zamrażarki.

PREZENTACJA

Ułóż paste di Meliga (herbatniki z mąki kukurydzianej) na dnie filiżanki do cappuccino. Dodaj jedną czubatą łyżeczkę kremu z sera mascarpone. Polej gorącą kawę wokół brzegów kremu. Delikatnie posyp proszkiem kakaowym. Zalecamy wykorzystanie kawy espresso dla tego przepisu.

Sposób przygotowania

Umieść ser mascarpone w misce.

Dodaj cukier puder, mleko, śmietanę i wanilię.

Zmiksuj, aż uzyskasz miękką, kremową konsystencję.

Wlej do rękawa cukierniczego i pozostaw w zamrażarce.

 

 

Prezentacja

Ułóż paste di Meliga (herbatniki z mąki kukurydzianej) na dnie filiżanki do cappuccino.

Dodaj jedną czubatą łyżeczkę kremu z sera mascarpone.

Polej gorącą kawę wokół brzegów kremu.

Delikatnie posyp proszkiem kakaowym.

 

Zalecamy wykorzystanie kawy espresso dla tego przepisu.

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu
Qualità Rossa
Wytrawny smak
Qualità Rossa to symbol delektowania się wspaniałą kawą i odwieczny element relaksu dla każdej włoskiej rodziny. Jego rozpoznawalny aromat zapewnia dobry humor i radość z każdej chwili dzielonej z innymi osobami.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!