Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
2H

Tarta mokka jest bardzo smacznym i łatwym do przyrządzenia deserem, łączącym w sobie tradycyjną kompozycję ciasta ze śmiałymi nutami smakowymi polewy ganache. W sam raz jako przekąska i do śniadania.
Składniki
  • 60 ml kawy, 25 g cukru, 3 jajka, 60 ml śmietanki, 125 g gorzkiej czekolady 50%
  • 100 g mąki, 20 g kakao, 75 g masła, ekstrakt z wanilii, skórka cytrynowa
Sposób przygotowania
Krem ganache

Krem ganache: Zmiksuj dwa żółtka jajek z cukrem do uzyskania jasnej i kremowej mikstury. Doprowadź śmietankę do wrzenia. Dodaj żółtka i gotuj w temperaturze sięgającej 90°C. Następnie wlej kawę i dobrze wymieszaj. Wlej miksturę do rozdrobnionej czekolady. Mieszaj do czasu, aż czekolada się całkowicie roztopi. Włóż do zamrażarki.

Kruche ciasto

Pokrój masło w kostki i odstaw, aż uzyska temperaturę pokojową. Zrób wgłębienie w mieszaninie mąki i kakao. Następnie włóż do niego masło, cukier i jajo. Podczas miksowania składników stopniowo dodawaj mąkę, aby uzyskać gładką masę. Włóż do zamrażarki na jedną godzinę. Rozprowadź ciasto na brzegach i dnie formy. Użyj widelca, aby nakłuć spód tarty. Piecz w niewentylowanym piekarniku nagrzanym do 180°C przez 18 minut. Odstaw do ostudzenia.

Prezentacja

Za pomocą rękawa cukierniczego, wypełnij tartę ciepłym kremem ganache. Odstaw do zamrażarki do czasu, aż krem całkowicie się schłodzi. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Sposób przygotowania

Przygotowanie kremu ganache

Zmiksuj dwa żółtka jajek z cukrem do uzyskania jasnej i kremowej mikstury.

Doprowadź śmietankę do wrzenia.

Dodaj zmiksowane żółtka i gotuj w temperaturze sięgającej 90°C.

Wlej kawę i dokładnie wymieszaj.

Wlej miksturę do rozdrobnionej czekolady.

Mieszaj do czasu, aż czekolada się całkowicie roztopi. 

Włóż do zamrażarki.

 

Przygotowanie ciasta

Pokrój masło w kostki i odstaw, aż uzyska temperaturę pokojową. 

Zrób wgłębienie w mieszaninie mąki i kakao. 

Włóż masło, cukier i jajko do wgłębienia.

Podczas miksowania składników stopniowo dodawaj mąkę, aby uzyskać gładką masę. Włóż do zamrażarki na jedną godzinę. 

Rozprowadź ciasto na brzegach i dnie formy. 

Użyj widelca, aby nakłuć spód tarty. 

Piecz w niewentylowanym piekarniku nagrzanym do 180°C przez 18 minut.

Odstaw do ostudzenia.

 

 

Prezentacja

Za pomocą rękawa cukierniczego, wypełnij tartę ciepłym kremem ganache.

Odstaw do zamrażarki do czasu, aż krem całkowicie się schłodzi. 

Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Crema e Gusto Classico

Harmonijna i kremowa

Z połączenia brazylijskiej kawy Arabica oraz afrykańskiej i azjatyckiej kawy Robusta powstało wytrawne, aromatyczne espresso wzbogacone o słodkie nuty czekolady i przyprawy. Absolutnie przepyszne.

ODKRYJ RÓŻNORODNOŚĆ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 5H 10m
Sorbet kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 12H 30m
Lody kawowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 3H 30m
Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 20m
Keks jęczmienny

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ