Przepis na sernik kawowy z miodową galaretką

TRUDNOŚĆ
40m

Składniki
  • 100 ml kawy
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g żelatyny
  • 250 g suchych herbatników
  • 40 g cukru
  • 150 g masła
  • 5 g kawy mielonej
  • 200 g miodu akacjowego
  • 100 ml wody
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KRUCHEGO CIASTA

Włóż jajka i żółtka do wysokiej, wąskiej miski, skropl oliwą i wymieszaj wszystko ręcznym blenderem. Przerzuć całość do miksera, dodaj mąkę i cukier, a następnie skórkę cytryny i ekstrakt z wanilii. Ugniataj składniki, dopóki nie otrzymasz gładkiego ciasta. Następnie włóż ciasto do lodówki na około godzinę. Posmaruj formy masłem i rozsmaruj ciasto; ok. 30–50 g na porcję. Podgrzewaj w zwykłym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10–12 minut. Po upieczeniu porcji odczekaj, by się ostudziły.

Sposób przygotowania

BAZA CIASTA

Rozkrusz ciastka do miski i połącz cukier z kawą w proszku z herbatnikami.

Roztop masło.

Wlej roztopione masło na miksturę i mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny.    

4.Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-Cheescake-img-03-sx
3.Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-Cheescake-img-02-dx

KREM

W misce wymieszaj mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder.

Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie i rozpuść ją w gorącej kawie.

Dodaj kawę do śmietany i mieszaj, aż uzyskasz gładką i jednorodną mieszaninę.

 

 

Prezentacja

Połóż warstwę ciasta na herbatniki o grubości około pół centymetra na dnie formy i pozostaw ją w lodówce na 30 minut.

Wlej krem kawowy na podkład z herbatników, około centymetr od krawędzi.

Pozwól mu ostygnąć w lodówce przez 30 minut.

Wlej na ciasto warstwę żelatyny o grubości pół centymetra i odłóż do lodówki na 6 godzin.

 

Umieść w naczyniu do podania i udekoruj zmieloną miodową galaretką i posypką z kawy.    

5.Lavazza-Magazine-6.InspiringCooking-Cookitright-Cheescake-img-04-sx
6.Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-Cheescake-img-05-dx

Idealna kawa dla tego przepisu

Qualità Oro

Qualità Oro to pierwsza mieszanka kawy stworzona przez Lavazzę. Stworzona w 1956 roku. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od ponad 60 lat. Dobór najlepszych ziaren Arabica odpowiada za charakterystyczny dla Ameryki Środkowej smak, będący mieszanką nut owocowych ze słodkimi brazylijskimi aromatami.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Kilka propozycji na dzisiejszą kolację: Niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 5H 10m
Sorbet kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 12H 30m
Lody kawowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 3H 30m
Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 20m
Keks jęczmienny

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ