Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
1H

Składniki
  • 100 g sera mozzarella bufala z Kampanii
  • 2 g mleka
  • 180 g świeżego szpinaku
  • 4 przegrzebki
  • 4 czerwone krewetki
  • 140 g niesolonego dorsza (część filetów z grubym mięsem)
  • 12 kaparów
  • 180 g ugotowanej białej fasoli cannellini (90 g nieugotowanej)
  • 50 g kawy (espresso lub moka)
  • 12 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 świeże listki oregano
  • Sól do smaku
  • Pieprz dla smaku
  • Mąka 00
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia w preferowanej ilości
  • Kiełki czerwonego buraka w preferowanej ilości
  • Kawa mielona według uznania
Sposób przygotowania
MUS FASOLOWY O SMAKU KAWY

Podgrzej fasolę przez około 8 minut w garnku z połówką kostki masła i odrobiną wody; następnie dodaj kawę i gotuj przez kolejne 2 minuty. Gotuj, a jeśli to konieczne, mieszaj i przesiewaj, aż uzyskasz gładki, równomierny krem; następnie zmieszaj z pozostałym masłem, dopraw solą i pieprzem i utrzymuj ciepło w bemarze pokrytym folią.

Sposób przygotowania

Mus fasolowy o smaku kawy

Podgrzej fasolę przez około 8 minut w garnku z połówką kostki masła i odrobiną wody; następnie dodaj kawę i gotuj przez kolejne 2 minuty. 
Gotuj, a jeśli to konieczne, mieszaj i przesiewaj, aż uzyskasz gładki, równomierny krem; następnie zmieszaj z pozostałym masłem, dopraw solą i pieprzem i utrzymuj ciepło w bemarze pokrytym folią.

Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-insalataMare-01_sx
Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-insalataMare-02_dx

Krem z mozzarelli bufala

Szybko zmieszaj kostki mozzarelli z mlekiem i odrobiną soli; na koniec zemulguj, używając oliwy z pierwszego tłoczenia, aż do uzyskania gładkiego i zbitego kremu.


Chrupiący szpinak

Umyj i osusz liście szpinaku, a następnie podsmaż delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, połową ząbka czosnku, dopraw solą i pieprzem.

Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-insalataMare-03
SAŁATKA Z OWOCAMI MORZA
Usuń czerwone krewetki z muszli, ale zostaw ogon; pokrój dorsza na kostki o wadze około 35 g i usuń przegrzebki z muszli. Obsmaż rybę w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia z dodatkiem połowy ząbka czosnku i gałązki tymianku. Dopraw solą i pieprzem.

Prezentacja

Najpierw nałóż krem z fasoli i mozzarelli, następnie dodaj chrupiący szpinak; umieść owoce morza na wierzchu i udekoruj kiełkami buraków, pozostałym tymiankiem, świeżym oregano i kawą w proszku.

Kilka propozycji na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 5H 10m
Sorbet kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 12H 30m
Lody kawowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 3H 30m
Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 20m
Keks jęczmienny

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ