Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
1H

Składniki
  • 100 g sera mozzarella bufala z Kampanii
  • 2 g mleka
  • 180 g świeżego szpinaku
  • 4 przegrzebki
  • 4 czerwone krewetki
  • 140 g niesolonego dorsza (część filetów z grubym mięsem)
  • 12 kaparów
  • 180 g ugotowanej białej fasoli cannellini (90 g nieugotowanej)
  • 50 g kawy (espresso lub moka)
  • 12 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 świeże listki oregano
  • Sól do smaku
  • Pieprz dla smaku
  • Mąka 00
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia w preferowanej ilości
  • Kiełki czerwonego buraka w preferowanej ilości
  • Kawa mielona według uznania
Sposób przygotowania
MUS FASOLOWY O SMAKU KAWY

Podgrzej fasolę przez około 8 minut w garnku z połówką kostki masła i odrobiną wody; następnie dodaj kawę i gotuj przez kolejne 2 minuty. Gotuj, a jeśli to konieczne, mieszaj i przesiewaj, aż uzyskasz gładki, równomierny krem; następnie zmieszaj z pozostałym masłem, dopraw solą i pieprzem i utrzymuj ciepło w bemarze pokrytym folią.

Sposób przygotowania

Mus fasolowy o smaku kawy

Podgrzej fasolę przez około 8 minut w garnku z połówką kostki masła i odrobiną wody; następnie dodaj kawę i gotuj przez kolejne 2 minuty. 
Gotuj, a jeśli to konieczne, mieszaj i przesiewaj, aż uzyskasz gładki, równomierny krem; następnie zmieszaj z pozostałym masłem, dopraw solą i pieprzem i utrzymuj ciepło w bemarze pokrytym folią.

Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-insalataMare-01_sx
Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-insalataMare-02_dx

Krem z mozzarelli bufala

Szybko zmieszaj kostki mozzarelli z mlekiem i odrobiną soli; na koniec zemulguj, używając oliwy z pierwszego tłoczenia, aż do uzyskania gładkiego i zbitego kremu.


Chrupiący szpinak

Umyj i osusz liście szpinaku, a następnie podsmaż delikatnie na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, połową ząbka czosnku, dopraw solą i pieprzem.

Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-insalataMare-03
SAŁATKA Z OWOCAMI MORZA
Usuń czerwone krewetki z muszli, ale zostaw ogon; pokrój dorsza na kostki o wadze około 35 g i usuń przegrzebki z muszli. Obsmaż rybę w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia z dodatkiem połowy ząbka czosnku i gałązki tymianku. Dopraw solą i pieprzem.

Prezentacja

Najpierw nałóż krem z fasoli i mozzarelli, następnie dodaj chrupiący szpinak; umieść owoce morza na wierzchu i udekoruj kiełkami buraków, pozostałym tymiankiem, świeżym oregano i kawą w proszku.

Kilka propozycji na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ