Risotto z kawowym bulionem

TRUDNOŚĆ
2H

By doświadczyć pysznego śniadania, rozsmaruj masło kawowe na kromce chleba.
Składniki
Składniki na bulion
  • 100 g ziaren kawy Qualità Oro
  • 1 marchewka
  • 1 nać selera
  • 1/2 białej cebuli
  • 3 litry wody
Składniki na przecier
  • 300 g mrożonego groszku
  • 1 szalotka
  • 50 ml płynnej śmietany, sól, pieprz i oliwa z oliwek
Składniki na masło kawowe
  • 30 g kawy mielonej Qualità Oro
  • 250 g lekko solonego masła
  • 320 g ryżu Arborio
  • 1 garść bazylii lub natki pietruszki
Sposób przygotowania
PRZYRZĄDZENIE

Zacznij od przygotowania zimnego bulionu: obierz i pokrój w kostki cebulę, marchewkę i seler, rozgnieć ziarna kawy Qualità Oro i wstaw wszystko do rondla z wodą. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz płomień. Pozostaw na ogniu przez 1 godzinę. Gotuj mrożony groszek przez 4 minuty w garnku wrzącej, osolonej wody. Następnie odsącz i odłóż na bok, zostawiając 60 g do dekoracji. Podsmaż pokrojoną szalotkę na oliwie z oliwek przez 2 minuty, po czym wrzuć ją do groszku i zmieszaj ze śmietaną, dolewając chochlę wrzącej wody, gdyby mikstura była zbyt gęsta. Dodaj zmieloną kawę Qualità Oro do masła (wyciągnij je 3 godziny wcześniej z lodówki, żeby uzyskało kremową teksturę) i mieszaj ręcznie, aż całość stanie się idealnie gładka. Ostudź i wstaw do zamrażarki. Przypiecz w garnku ryż bez dodatku wody ani tłuszczu, ciągle mieszając. Gdy ryż stanie się półprzezroczysty, zmniejsz ogień i gotując, dodawaj po jednej chochli bulionu naraz, by ryż mógł go wchłonąć. Powtarzaj tę czynność przez około 18 minut. Ryż musi być w pełni ugotowany i puszysty po wchłonięciu bulionu. Później dodaj 4 łyżki masła kawowego i skrop oliwą z oliwek. W celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji, możesz dodać trochę sera mascarpone.

PREZENTACJA

Wlej ciepły krem z groszku do garnka i dodaj risotto. Na zakończenie wrzuć ugotowany groszek i udekoruj całość liśćmi bazylii lub natką pietruszki.

Sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania zimnego bulionu: obierz i pokrój w kostki cebulę, marchewkę i seler, rozgnieć ziarna kawy Qualità Oro i wstaw wszystko do rondla z wodą. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz płomień. Pozostaw na ogniu przez 1 godzinę. 

 

Gotuj mrożony groszek przez 4 minuty w garnku wrzącej, osolonej wody.

Następnie odsącz i odłóż na bok, zostawiając 60 g do dekoracji.

 

Podsmaż pokrojoną szalotkę na oliwie z oliwek przez 2 minuty, po czym wrzuć ją do groszku i zmieszaj ze śmietaną, dolewając chochlę wrzącej wody, gdyby mikstura była zbyt gęsta.

 

Dodaj zmieloną kawę Qualità Oro do masła (wyciągnij je 3 godziny wcześniej z lodówki, żeby uzyskało "kremową" teksturę) i mieszaj ręcznie, aż całość stanie się idealnie gładka. Ostudź i wstaw do zamrażarki.

 

Przypiecz w garnku ryż bez dodatku wody ani tłuszczu, ciągle mieszając. Gdy ryż stanie się półprzezroczysty, zmniejsz ogień i gotując, dodawaj po jednej chochli bulionu naraz, by ryż mógł go wchłonąć.

Powtarzaj tę czynność przez około 18 minut. Ryż musi być w pełni ugotowany i puszysty po wchłonięciu bulionu.

Później dodaj 4 łyżki masła kawowego i skrop oliwą z oliwek.

W celu uzyskania bardziej kremowej konsystencji, możesz dodać trochę sera mascarpone.

 

 

Prezentacja

Wlej ciepły krem z groszku do garnka i dodaj risotto. Na zakończenie wrzuć ugotowany groszek i udekoruj całość liśćmi bazylii lub natką pietruszki.

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Qualità Oro

Słodka i aromatyczna

Qualità Oro to pierwsza mieszanka kawy stworzona przez Lavazzę. Stworzona w 1956 roku. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od ponad 60 lat. Kawa dla prawdziwych koneserów; dla tych, którzy uwielbiają codziennie rozkoszować się jakością doskonałej mieszanki.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ