Salate

Kawowe risotto z serem Fontina, figami z cynamonem

TRUDNOŚĆ
1H

Składniki
  • 60 g ryżu
  • 2 figi
  • 30 g sera Fontina
  • 20 g pistacji
  • 1/2 szalotki
  • 10 g miodu
  • Kawa do smaku
  • Cynamon do smaku
  • Sól do smaku
  • Wywar warzywny wedle uznania
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Figę należy pokroić w kliny i pozostawić do marynowania w miodzie, kawie i cynamonie, a następnie włożyć do piekarnika na 30 minut w temperaturze 90°C. Następnie należy pokroić drugą figę, zmielić 15 g pistacji i przesiać przez sitko.

Podsmażyć pół szalotki i ryż w rondlu i dodawać stopniowo wywaru, gotując przez 20 minut.
Gdy ryż będzie gotowy, wymieszać ser Fontina i dodać nieco kawy mielonej.

2.Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-risotto-img2-sx
3.Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-risotto-img3-dx

Prezentacja

Przed podaniem dodać kliny figowe do risotto i udekorować, posypując danie zmielonymi pistacjami i kawą.

4.Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-risotto-img5-sx
5.Lavazza-Magazine-InspiringCooking-Cookitright-risotto-img4-dx

Kilka propozycji na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!