Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
1H50m

Przepyszny deser, który czeka, aż go odkryjesz.
Składniki
Przygotowanie ciasta parzonego (dla kremowych ptysiów)
  • 5 jajek, 300 g przesianej mąki, 150 g masła, 500 ml wody, sól
Przygotowanie sosu angielskiego
  • 50 g ziaren kawy Qualità Oro, 8 żółtek jajek, 100 g cukru, 50 g mąki kukurydzianej, 1 litr mleka
Przygotowanie bitej śmietany
  • 30 ml soku z yuzu (lub innego cytrusa), 100 ml śmietanki w płynie
Sposób przygotowania
Ciasto parzone

Zagotuj wodę i masło w rondelku, a następnie dodaj mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli. Gdy całość odklei się od ścianek rondla, zdejmij masę z ognia i dodaj pojedynczo jajka, mieszając do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Włóż ciasto do rękawa cukierniczego i ułóż ptysie na tacce do pieczenia. Podgrzewaj w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Sprawdzaj regularnie bez otwierania drzwiczek piekarnika.

Sos angielski

Zagotuj mleko z posiekanymi ziarnami kawy Qualità Oro. Umieść w misce 8 jajek i dodaj cukru, a następnie ubijaj przez 4 minuty do czasu uzyskania białego koloru całej masy. Dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj, a następnie dodaj gorące mleko. Włóż całość do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty. Wlej całość do miski przez sitko, aby otrzymać nieskazitelnie gładki krem. Ostudź i wsadź do lodówki.

Bita śmietana

Ubijaj płynny krem wraz z sokiem z yuzu. W razie potrzeby dodaj szczyptę cukru, a następnie odstaw całość do lodówki. Gdy ptysie będą gotowe, przebij ich podstawy rączką łyżeczki, aby móc je napełnić sosem kawowym za pomocą rękawa cukierniczego.

Prezentacja

Ozdób ptysie bitą śmietaną, rezygnując z cukru pudru. Na koniec posyp kawą mieloną Qualità Oro.

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta parzonego

Zagotuj wodę i masło w rondelku, a następnie dodaj mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli. Gdy całość odklei się od ścianek rondla, zdejmij masę z ognia i dodaj pojedynczo jajka, mieszając do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Włóż ciasto do rękawa cukierniczego i ułóż ptysie na tacce do pieczenia. Podgrzewaj w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Sprawdzaj regularnie bez otwierania drzwiczek piekarnika.

 

Przygotowanie sosu angielskiego

Zagotuj mleko z posiekanymi ziarnami kawy Qualità Oro. Umieść w misce 8 jajek i dodaj cukru, a następnie ubijaj przez 4 minuty do czasu uzyskania białego koloru całej masy. Dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj, a następnie dodaj gorące mleko. Włóż całość do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty. Wlej całość do miski przez sitko, aby otrzymać nieskazitelnie gładki krem. Ostudź i wsadź do lodówki.

 

Przygotowanie bitej śmietany

Ubijaj płynny krem wraz z sokiem z yuzu. W razie potrzeby dodaj szczyptę cukru, a następnie odstaw całość do lodówki. Gdy ptysie będą gotowe, przebij ich podstawy rączką łyżeczki, aby móc je napełnić sosem kawowym za pomocą rękawa cukierniczego.

 

 

Prezentacja

Ozdób ptysie bitą śmietaną, rezygnując z cukru pudru. Na koniec posyp kawą mieloną Qualità Oro.

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Qualità Oro

Słodka i aromatyczna

Qualità Oro to pierwsza mieszanka kawy stworzona przez Lavazzę. Stworzona w 1956 roku. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od ponad 60 lat. Kawa dla prawdziwych koneserów; dla tych, którzy uwielbiają codziennie rozkoszować się jakością doskonałej mieszanki.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 5H 10m
Sorbet kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 12H 30m
Lody kawowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 3H 30m
Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 20m
Keks jęczmienny

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ