Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
1H50m

Przepyszny deser, który czeka, aż go odkryjesz.
Składniki
Przygotowanie ciasta parzonego (dla kremowych ptysiów)
  • 5 jajek, 300 g przesianej mąki, 150 g masła, 500 ml wody, sól
Przygotowanie sosu angielskiego
  • 50 g ziaren kawy Qualità Oro, 8 żółtek jajek, 100 g cukru, 50 g mąki kukurydzianej, 1 litr mleka
Przygotowanie bitej śmietany
  • 30 ml soku z yuzu (lub innego cytrusa), 100 ml śmietanki w płynie
Sposób przygotowania
Ciasto parzone

Zagotuj wodę i masło w rondelku, a następnie dodaj mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli. Gdy całość odklei się od ścianek rondla, zdejmij masę z ognia i dodaj pojedynczo jajka, mieszając do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Włóż ciasto do rękawa cukierniczego i ułóż ptysie na tacce do pieczenia. Podgrzewaj w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Sprawdzaj regularnie bez otwierania drzwiczek piekarnika.

Sos angielski

Zagotuj mleko z posiekanymi ziarnami kawy Qualità Oro. Umieść w misce 8 jajek i dodaj cukru, a następnie ubijaj przez 4 minuty do czasu uzyskania białego koloru całej masy. Dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj, a następnie dodaj gorące mleko. Włóż całość do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty. Wlej całość do miski przez sitko, aby otrzymać nieskazitelnie gładki krem. Ostudź i wsadź do lodówki.

Bita śmietana

Ubijaj płynny krem wraz z sokiem z yuzu. W razie potrzeby dodaj szczyptę cukru, a następnie odstaw całość do lodówki. Gdy ptysie będą gotowe, przebij ich podstawy rączką łyżeczki, aby móc je napełnić sosem kawowym za pomocą rękawa cukierniczego.

Prezentacja

Ozdób ptysie bitą śmietaną, rezygnując z cukru pudru. Na koniec posyp kawą mieloną Qualità Oro.

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta parzonego

Zagotuj wodę i masło w rondelku, a następnie dodaj mąkę. Podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj szczyptę soli. Gdy całość odklei się od ścianek rondla, zdejmij masę z ognia i dodaj pojedynczo jajka, mieszając do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Włóż ciasto do rękawa cukierniczego i ułóż ptysie na tacce do pieczenia. Podgrzewaj w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Sprawdzaj regularnie bez otwierania drzwiczek piekarnika.

 

Przygotowanie sosu angielskiego

Zagotuj mleko z posiekanymi ziarnami kawy Qualità Oro. Umieść w misce 8 jajek i dodaj cukru, a następnie ubijaj przez 4 minuty do czasu uzyskania białego koloru całej masy. Dodaj mąkę kukurydzianą, wymieszaj, a następnie dodaj gorące mleko. Włóż całość do rondla i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty. Wlej całość do miski przez sitko, aby otrzymać nieskazitelnie gładki krem. Ostudź i wsadź do lodówki.

 

Przygotowanie bitej śmietany

Ubijaj płynny krem wraz z sokiem z yuzu. W razie potrzeby dodaj szczyptę cukru, a następnie odstaw całość do lodówki. Gdy ptysie będą gotowe, przebij ich podstawy rączką łyżeczki, aby móc je napełnić sosem kawowym za pomocą rękawa cukierniczego.

 

 

Prezentacja

Ozdób ptysie bitą śmietaną, rezygnując z cukru pudru. Na koniec posyp kawą mieloną Qualità Oro.

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Qualità Oro

Słodka i aromatyczna

Qualità Oro to pierwsza mieszanka kawy stworzona przez Lavazzę. Stworzona w 1956 roku. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od ponad 60 lat. Kawa dla prawdziwych koneserów; dla tych, którzy uwielbiają codziennie rozkoszować się jakością doskonałej mieszanki.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ