Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
2H

To świetny pomysł na brunch lub lekką kolację z „grzybami” pozyskanymi z fusów. To świetny przykład na kolejne zastosowanie kawy po jej wypiciu i możliwość stworzenia czegoś innego z produktu, który mógłby się wydawać już bezużyteczny.
Składniki
PRZYGOTOWANIE JAJ
  • 4 porcje espresso Lavazza A Modo Mio Compostabile Ricco, 300 g opieńki, 300 g pieczarek, 300 g kurek, 2 cebule szalotki, 1600 g liści szpinaku, 4 jajka, 200 g masła, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KREMU
  • 400 g pieczarek, 80 g masła, 400 ml mleka, sól i pieprz
Sposób przygotowania

Posiekaj czosnek i pokrój grzyby. Pokrojone szalotki umieść na patelni wraz z masłem i podgrzej. Następnie dodaj posiekane grzyby. Gotuj przez 6-7 minut. Po ugotowaniu wlej kawę na patelnię. Na drugiej patelni podsmaż szpinak z masłem, dodając soli i pieprzu dla smaku. Przygotuj ugotowane jajka: gotuj przez 4 minuty, a następnie obierz pod zimną wodą. Dopilnuj, aby nie naruszyć białka. Dodaj szczyptę soli kamiennej i odrobinę octu (winnego białego lub czerwonego) do wody: dzięki temu będzie łatwiej obrać jajka ze skorupek.

Przygotowanie kremu

Rozpuść masło na patelni, dodaj grzyby i duś przez 5 minut. Dodaj mleko, sól i pieprz, a następnie smaż przez 6-7 minut. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Gdy mleko zostanie całkowicie wchłonięte przez grzyby, a te się podsmażą, wymieszaj całość ręcznym blenderem. Otrzymasz aksamitny krem.

PREZENTACJA

Wylej krem grzybowy na talerz. Dodaj szpinak i utwórz otwór pośrodku. Umieść w nim jajo. Ułóż ładnie grzyby wokoło, dodaj pieprz i odrobinę oliwy. Ułóż jajko na wierzchu potrawy. Gotowe!

Sposób przygotowania

Posiekaj czosnek i pokrój grzyby.

Pokrojone szalotki umieść na patelni wraz z masłem i podgrzej. Następnie dodaj posiekane grzyby. Gotuj przez 6-7 minut.

Po ugotowaniu wlej kawę na patelnię.

Na drugiej patelni podsmaż szpinak z masłem, dodając soli i pieprzu dla smaku.

Przygotuj ugotowane jajka: gotuj przez 4 minuty, a następnie obierz pod zimną wodą. Dopilnuj, aby nie naruszyć białka. Dodaj szczyptę soli kamiennej i odrobinę octu (winnego białego lub czerwonego) do wody: dzięki temu będzie łatwiej obrać jajka ze skorupek.

 

Przygotowanie kremu

Rozpuść masło, dodaj grzyby i duś przez 5 minut. Dodaj mleko, sól i pieprz, a następnie smaż przez 6-7 minut. W razie potrzeby dodaj nieco wody.

Gdy mleko zostanie całkowicie wchłonięte przez grzyby, a te się podsmażą, wymieszaj całość ręcznym blenderem. Otrzymasz aksamitny krem.

 

 

Prezentacja

Wylej krem grzybowy na talerz.

Dodaj szpinak i utwórz otwór pośrodku. Umieść w nim jajo.

Ułóż ładnie grzyby wokoło, dodaj pieprz i odrobinę oliwy.

Ułóż jajko na wierzchu potrawy. Gotowe!

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Club

Intensywny smak i delikatny aromat

Lavazza Club to idealna kawa dla koneserów najlepszych odmian Arabiki. To wyjątkowa mieszanka najlepszych ziaren Arabiki z Ameryki Łacińskiej. Efektem wolnego palenia w połączeniu z wiedzą specjalistyczną ekspertów firmy Lavazza jest wyjątkowa kawa.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ