Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
15m

Składniki
PRZYGOTOWANIE FILETU
  • 1 filet wieprzowy
  • pokrojony na plastry bekon
  • czosnek
  • liść laurowy
  • tymianek
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE KREMU
  • 1 dojrzałe awokado
  • 50 g łagodnego sera gorgonzola
  • 10 g masła
  • kawa mielona
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Przygotowanie filetu

Podgrzej polędwicę na patelni z odrobiną oleju, czosnku, liścia laurowego, rozmarynu i tymianku. Dodaj sól i pieprz, a gdy mięso się zrumieni, zabierz z patelni czosnek i zmiksuj go z białym winem. Gdy polędwiczka się zmniejszy, włóż ją do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.

Po ugotowaniu wyjmij mięso z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 2-3 minuty. 

Włóż 2 plasterki bekonu na gorącą patelnię i smaż, aż będą chrupiące.

03-Lavazza-Magazine-CookitRight-filettoMaiale-img-sx-01
04-Lavazza-Magazine-CookitRight-filettoMaiale-img-dx-01

Przygotowanie kremu z awokado

Obierz awokado i razem z serem gorgonzola przeciśnij je przez sito o drobnych oczkach. Następnie dodaj masło o temperaturze pokojowej, zmieloną kawę i mieszaj całość, aż uzyskasz gładką, równomierną mieszankę.

Prezentacja

Wyłóż krem na talerzu i na przemian ułóż na nim plasterki polędwicy i chrupiącego boczku. Uzupełnij gałką kremu awokado z dodatkiem kawy mielonej i kostką gorgonzoli.

06-Lavazza-Magazine-CookitRight-filettoMaiale-img-sx-02
07-Lavazza-Magazine-CookitRight-filettoMaiale-img-dx-02

Idealna kawa dla tego przepisu

Crema e Gusto Classico

Harmonijna i kremowa

Z połączenia brazylijskiej kawy Arabica oraz afrykańskiej i azjatyckiej kawy Robusta powstało wytrawne, aromatyczne espresso wzbogacone o słodkie nuty czekolady i przyprawy. Absolutnie przepyszne.

ODKRYJ RÓŻNORODNOŚĆ

Kilka propozycji na dzisiejszą kolację: Niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 5H 10m
Sorbet kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 12H 30m
Lody kawowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 3H 30m
Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 20m
Keks jęczmienny

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ