Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
15m

Składniki
PRZYGOTOWANIE FILETU
  • 1 filet wieprzowy
  • pokrojony na plastry bekon
  • czosnek
  • liść laurowy
  • tymianek
  • rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • białe wino
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE KREMU
  • 1 dojrzałe awokado
  • 50 g łagodnego sera gorgonzola
  • 10 g masła
  • kawa mielona
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Przygotowanie filetu

Podgrzej polędwicę na patelni z odrobiną oleju, czosnku, liścia laurowego, rozmarynu i tymianku. Dodaj sól i pieprz, a gdy mięso się zrumieni, zabierz z patelni czosnek i zmiksuj go z białym winem. Gdy polędwiczka się zmniejszy, włóż ją do piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.

Po ugotowaniu wyjmij mięso z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 2-3 minuty. 

Włóż 2 plasterki bekonu na gorącą patelnię i smaż, aż będą chrupiące.

03-Lavazza-Magazine-CookitRight-filettoMaiale-img-sx-01
04-Lavazza-Magazine-CookitRight-filettoMaiale-img-dx-01

Przygotowanie kremu z awokado

Obierz awokado i razem z serem gorgonzola przeciśnij je przez sito o drobnych oczkach. Następnie dodaj masło o temperaturze pokojowej, zmieloną kawę i mieszaj całość, aż uzyskasz gładką, równomierną mieszankę.

Prezentacja

Wyłóż krem na talerzu i na przemian ułóż na nim plasterki polędwicy i chrupiącego boczku. Uzupełnij gałką kremu awokado z dodatkiem kawy mielonej i kostką gorgonzoli.

06-Lavazza-Magazine-CookitRight-filettoMaiale-img-sx-02
07-Lavazza-Magazine-CookitRight-filettoMaiale-img-dx-02

Idealna kawa dla tego przepisu

Crema e Gusto Classico

Harmonijna i kremowa

Z połączenia brazylijskiej kawy Arabica oraz afrykańskiej i azjatyckiej kawy Robusta powstało wytrawne, aromatyczne espresso wzbogacone o słodkie nuty czekolady i przyprawy. Absolutnie przepyszne.

ODKRYJ RÓŻNORODNOŚĆ

Kilka propozycji na dzisiejszą kolację: Niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 3H
Kawowa tarta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ