Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
10d

Kawa inspirowana likierem, w sam raz na smaczne zakończenie posiłku.
Składniki
Składniki na syrop cukrowy
  • 250 ml wody, 250 g cukru trzcinowego
Przygotowanie przepisu
  • 250 g alkoholu 95%, 100 ml kawy espresso, 25 g kawy mielonej, 150 ml wody, 2 laski wanilii
Sposób przygotowania
Przygotowanie syropu cukrowego

Aby przygotować syrop, wystarczy połączyć cukier z wodą w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 9 minut.

Przygotowanie likieru

Wsyp wanilię i kawę mieloną do alkoholu i odstaw na 7 dni, aż przesiąkną. Przefiltruj uzyskaną ciecz za pomocą papierowego ręcznika lub filtra uprzednio moczonego w wodzie i wyciśniętego przez sitko. Przygotuj kawę espresso. Odmierz 250 g syropu i zmieszaj go z alkoholem. Dodaj espresso, a następnie wodę, by obniżyć zawartość alkoholu. Zostaw do schłodzenia w pokojowej temperaturze. Wlej do butelki i umieść w zamrażarce. Po schłodzeniu likier jest gotowy do podania!

Sposób przygotowania

Składniki na syrop cukrowy

Aby przygotować syrop, wystarczy połączyć cukier z wodą w rondlu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 9 minut.

 

Przygotowanie likieru

Wsyp wanilię i kawę mieloną do alkoholu i odstaw na 7 dni, aż przesiąkną.

Przefiltruj uzyskaną ciecz za pomocą papierowego ręcznika lub filtra uprzednio moczonego w wodzie i wyciśniętego przez sitko.

Przygotuj kawę espresso.

Odmierz 250 g syropu i zmieszaj go z alkoholem.

Dodaj espresso, a następnie wodę, by obniżyć zawartość alkoholu.

Zostaw do schłodzenia w pokojowej temperaturze.

Wlej do butelki i umieść w zamrażarce.

Po schłodzeniu likier jest gotowy do podania!

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu
Qualità Rossa
Wytrawny smak
Połączenie oryginalnej odmiany Brazilian Arabica i Robusty – tradycja zawarta w wytrawnym, zrównoważonym i pełnym smaku espresso. Czerwień włoskiej pasji.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ