Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
15m

Pyszny, letni przysmak, który łączy świeżość Espresso Granity i gęstość kremu z ricotty.
Składniki
  • 500 ml kawy, 100 g cukru, 50 ml wody, ½ laski wanilii
  • 125 g krowiego mleka, ser ricotta, 25 g cukru pudru, 4 kromki brioszki
Sposób przygotowania
Przygotowanie Granity

Przygotuj kawę. Rozpuść cukier i część laski wanilii w wodzie, po czym ją zagotuj. Wlej kawę do miski i odstaw do zamrażarki. Mieszaj widelcem co 30 minut, dopóki nie zamarznie.

Krem z ricotty i brioszkowe gofry

Mieszaj ricottę i cukier puder elektryczną trzepaczką do otrzymania jednolitej, kremowej konsystencji. Włóż do lodówki. Podgrzej brioszkę w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180°C.

PREZENTACJA

Podawaj Granitę w szklance. Przyozdób łyżeczką słodkiej ricotty i brioszkowym gofrem.

Sposób przygotowania

Przygotowanie Granity

Zaparz kawę z kawiarce.

Rozpuść cukier i część laski wanilii w wodzie, po czym ją zagotuj.

Wlej całość do miski i włóż do zamrażarki.

Mieszaj widelcem co 30 minut, dopóki nie zamarznie.

Granita al caffè con crema di ricotta
Granita al caffè con crema di ricotta

Przygotowanie kremu z ricotty i brioszkowych gofrów

Mieszaj ricottę i cukier puder elektryczną trzepaczką do otrzymania jednolitej, kremowej konsystencji, a następnie włóż do lodówki.

Podgrzej brioszkę w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180°C.

Prezentacja

Podawaj Granitę w szklance lub salaterce. Przyozdób łyżeczką słodkiej ricotty i brioszkowym gofrem.

Granita al caffè con crema di ricotta
Granita al caffè con crema di Ricotta

Idealna kawa dla tego przepisu

Kawa mielona Espresso

Bogaty i wytrawny smak

Mieszanka na bazie starannie wybranych ziaren 100% Arabica z ciemnym i intensywnym aromatem, czego efektem jest wspaniała kawa espresso, która będzie smakować o każdej porze dnia.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ