Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
15m

Pyszny, letni przysmak, który łączy świeżość Espresso Granity i gęstość kremu z ricotty.
Składniki
  • 500 ml kawy, 100 g cukru, 50 ml wody, ½ laski wanilii
  • 125 g krowiego mleka, ser ricotta, 25 g cukru pudru, 4 kromki brioszki
Sposób przygotowania
Przygotowanie Granity

Przygotuj kawę. Rozpuść cukier i część laski wanilii w wodzie, po czym ją zagotuj. Wlej kawę do miski i odstaw do zamrażarki. Mieszaj widelcem co 30 minut, dopóki nie zamarznie.

Krem z ricotty i brioszkowe gofry

Mieszaj ricottę i cukier puder elektryczną trzepaczką do otrzymania jednolitej, kremowej konsystencji. Włóż do lodówki. Podgrzej brioszkę w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180°C.

PREZENTACJA

Podawaj Granitę w szklance. Przyozdób łyżeczką słodkiej ricotty i brioszkowym gofrem.

Sposób przygotowania

Przygotowanie Granity

Zaparz kawę z kawiarce.

Rozpuść cukier i część laski wanilii w wodzie, po czym ją zagotuj.

Wlej całość do miski i włóż do zamrażarki.

Mieszaj widelcem co 30 minut, dopóki nie zamarznie.

Granita al caffè con crema di ricotta
Granita al caffè con crema di ricotta

Przygotowanie kremu z ricotty i brioszkowych gofrów

Mieszaj ricottę i cukier puder elektryczną trzepaczką do otrzymania jednolitej, kremowej konsystencji, a następnie włóż do lodówki.

Podgrzej brioszkę w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180°C.

Prezentacja

Podawaj Granitę w szklance lub salaterce. Przyozdób łyżeczką słodkiej ricotty i brioszkowym gofrem.

Granita al caffè con crema di ricotta
Granita al caffè con crema di Ricotta

Idealna kawa dla tego przepisu

Kawa mielona Espresso

Bogaty i wytrawny smak

Mieszanka na bazie starannie wybranych ziaren 100% Arabica z ciemnym i intensywnym aromatem, czego efektem jest wspaniała kawa espresso, która będzie smakować o każdej porze dnia.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 5H 10m
Sorbet kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 12H 30m
Lody kawowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 3H 30m
Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 20m
Keks jęczmienny

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ