Kawa cappuccino

TRUDNOŚĆ
1H10m

Niekonwencjonalny przepis łączący cappuccino i kruszonkę, który z łatwością można przygotować w domu.
Składniki
Przyrządzenie kruszonki
  • 1 kapsułka kawy A Modo Mio Intenso, 50 g masła, 50 g mąki, 50 g cukru, 25 g mąki migdałowej
Przygotowanie kremu
  • 2 porcje espresso A Modo Mio Intenso, 250 g sera mascarpone, 4 żółtka jajek, 3 plastry żelatyny, 60 g cukru
Przyrządzenie kremu pieprzowego
  • 200 ml śmietanki w płynie, 10 g pieprzu mielonego (lub wanilii albo cynamonu), 20 g cukru, sól naturalna
Sposób przyrządzenia
  • Blender ręczny 3w1
Sposób przygotowania
Kruszonka

Wymieszaj masło o temperaturze pokojowej z cukrem, mąką, mąką migdałową i zawartością kapsułki Intenso espresso do uzyskania gładkiej, równomiernej mieszanki. Połóż na tacy. Piecz w temperaturze 180°C przez 10/15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie przygotuj kruszonkę.

Krem

Za pomocą ręcznego miksera, ubij żółtka z cukrem, aż będą jasnożółte i puszyste. Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy żelatyna zmięknie, odsącz i rozpuść ją w 2 porcjach kawy espresso Intenso. Wymieszaj. Do masy dodaj ubite żółtka. Dodaj mascarpone i mieszaj przez co najmniej 5-6 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypełnij mieszaniną każdą szklankę (2/5 wysokości). Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krem pieprzowy

Ubij płynną śmietanę z pieprzem za pomocą trzepaczki. Dodaj szczyptę naturalnej soli i cukru.

Prezentacja

Wyjmij wcześniej napełnione szklanki z lodówki, po czym uzupełnij je kremem pieprzowym (2/5 wysokości). Na koniec posyp wszystko kruszonką.

Sposób przygotowania

PRZYRZĄDZENIE KRUSZONKI

Wymieszaj masło o temperaturze pokojowej z cukrem, mąką, mąką migdałową i zawartością kapsułki Intenso espresso do uzyskania gładkiej, równomiernej mieszanki. Połóż na tacy. Piecz w temperaturze 180°C przez 10/15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie przygotuj kruszonkę.

 

PRZYGOTOWANIE KREMU

Za pomocą ręcznego miksera, ubij żółtka z cukrem, aż będą jasnożółte i puszyste. Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy żelatyna zmięknie, odsącz i rozpuść ją w 2 porcjach kawy espresso Intenso. Wymieszaj. Do masy dodaj ubite żółtka. Dodaj mascarpone i mieszaj przez co najmniej 5-6 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypełnij mieszaniną każdą szklankę (2/5 wysokości). Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

 

PRZYRZĄDZENIE KREMU PIEPRZOWEGO

Ubij płynną śmietanę z pieprzem za pomocą trzepaczki. Dodaj szczyptę naturalnej soli i cukru.

 

 

Prezentacja

Wyjmij wcześniej napełnione szklanki z lodówki, po czym uzupełnij je kremem pieprzowym (2/5 wysokości). Na koniec posyp wszystko kruszonką.

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Kawa mielona Espresso

Bogaty i wytrawny smak

Mieszanka na bazie starannie wybranych ziaren 100% Arabica z ciemnym i intensywnym aromatem, czego efektem jest wspaniała kawa espresso, która będzie smakować o każdej porze dnia.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 5H 10m
Sorbet kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 12H 30m
Lody kawowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 3H 30m
Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 20m
Keks jęczmienny

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ