Kawa cappuccino

TRUDNOŚĆ
1H10m

Niekonwencjonalny przepis łączący cappuccino i kruszonkę, który z łatwością można przygotować w domu.
Składniki
Przyrządzenie kruszonki
  • 1 kapsułka kawy A Modo Mio Intenso, 50 g masła, 50 g mąki, 50 g cukru, 25 g mąki migdałowej
Przygotowanie kremu
  • 2 porcje espresso A Modo Mio Intenso, 250 g sera mascarpone, 4 żółtka jajek, 3 plastry żelatyny, 60 g cukru
Przyrządzenie kremu pieprzowego
  • 200 ml śmietanki w płynie, 10 g pieprzu mielonego (lub wanilii albo cynamonu), 20 g cukru, sól naturalna
Sposób przyrządzenia
  • Blender ręczny 3w1
Sposób przygotowania
Kruszonka

Wymieszaj masło o temperaturze pokojowej z cukrem, mąką, mąką migdałową i zawartością kapsułki Intenso espresso do uzyskania gładkiej, równomiernej mieszanki. Połóż na tacy. Piecz w temperaturze 180°C przez 10/15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie przygotuj kruszonkę.

Krem

Za pomocą ręcznego miksera, ubij żółtka z cukrem, aż będą jasnożółte i puszyste. Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy żelatyna zmięknie, odsącz i rozpuść ją w 2 porcjach kawy espresso Intenso. Wymieszaj. Do masy dodaj ubite żółtka. Dodaj mascarpone i mieszaj przez co najmniej 5-6 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypełnij mieszaniną każdą szklankę (2/5 wysokości). Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Krem pieprzowy

Ubij płynną śmietanę z pieprzem za pomocą trzepaczki. Dodaj szczyptę naturalnej soli i cukru.

Prezentacja

Wyjmij wcześniej napełnione szklanki z lodówki, po czym uzupełnij je kremem pieprzowym (2/5 wysokości). Na koniec posyp wszystko kruszonką.

Sposób przygotowania

PRZYRZĄDZENIE KRUSZONKI

Wymieszaj masło o temperaturze pokojowej z cukrem, mąką, mąką migdałową i zawartością kapsułki Intenso espresso do uzyskania gładkiej, równomiernej mieszanki. Połóż na tacy. Piecz w temperaturze 180°C przez 10/15 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, a następnie przygotuj kruszonkę.

 

PRZYGOTOWANIE KREMU

Za pomocą ręcznego miksera, ubij żółtka z cukrem, aż będą jasnożółte i puszyste. Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie. Gdy żelatyna zmięknie, odsącz i rozpuść ją w 2 porcjach kawy espresso Intenso. Wymieszaj. Do masy dodaj ubite żółtka. Dodaj mascarpone i mieszaj przez co najmniej 5-6 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypełnij mieszaniną każdą szklankę (2/5 wysokości). Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

 

PRZYRZĄDZENIE KREMU PIEPRZOWEGO

Ubij płynną śmietanę z pieprzem za pomocą trzepaczki. Dodaj szczyptę naturalnej soli i cukru.

 

 

Prezentacja

Wyjmij wcześniej napełnione szklanki z lodówki, po czym uzupełnij je kremem pieprzowym (2/5 wysokości). Na koniec posyp wszystko kruszonką.

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Kawa mielona Espresso

Bogaty i wytrawny smak

Mieszanka na bazie starannie wybranych ziaren 100% Arabica z ciemnym i intensywnym aromatem, czego efektem jest wspaniała kawa espresso, która będzie smakować o każdej porze dnia.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 3H
Kawowa tarta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ