Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
3H30m

Czekoladowy mus zawsze był świetnym dopełnieniem kawowej śmietanki.
Składniki
  • 4 porcje Selezioni Espresso Divino,
  • 1 kapsułka kawy Selezioni Espresso Divino, 250 g gorzkiej czekolady 70%,
  • 100 ml bitej śmietany,
  • 2 gruszki
  • 200 g sera mascarpone,
  • 4 duże jajka,
  • 50 g cukru,
  • liście sezonowe ziół,
  • sól
Sposób przygotowania
Mus czekoladowy

Pokrój czekoladę na małe kawałki. Rozpuść czekoladę w dużej misce w bemarze z gotującą się wodą. Po rozpuszczeniu czekolady dodaj bitą śmietanę i zamieszaj. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białka. Ubijaj jajka do momentu utworzenia się sztywnego wierzchołka na czubku trzepaczki. Zmieszaj żółtka jajek z czekoladą, pilnując aby całość miała puszystą i delikatną konsystencję bez grudek. Na początku włóż do mieszanki 1/3 ubitych białek jajek, a następnie resztę. Umieść mieszankę w rękawie cukierniczym (lub torbie termoizolacyjnej), a następnie wypełnij szklanki musem (do wysokości 2/3). Całość umieść w zamrażarce na przynajmniej 1,5 godziny.

Kawowy krem

Wmieszaj cukier w mascarpone. Dodaj 2 uprzednio schłodzone porcje espresso z ekspresu Lavazza A Modo Mio i wymieszaj. Całość posyp kilkoma szczyptami kawy mielonej Espresso Divino. Przenieść całość do rękawa cukierniczego i wyciśnij do filiżanek na głębokość około 1 cm ponad mus czekoladowy. Odstaw do zamrażarki. Obierz gruszki i pokrój każdą na 8 kawałków. Wlej pozostałe 2 porcje espresso do gorącej patelni i podgrzewaj z gruszkami przez około 3 minuty z każdej strony. Całość posyp cukrem i szczyptą soli, a następnie odstaw do ostudzenia. W zależności od pory roku zamiast gruszek można użyć cytrusów lub owoców czerwonych.

Prezentacja

Wyjmij salaterki z zamrażarki i dodaj gruszki. Dodaj sezonowe zioła, by dopełnić smaku, który zapewniają czekolada i kawowy mus.

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE CZEKOLADOWEGO MUSU

Rozpuść czekoladę w dużej misce w bemarze z gotującą się wodą. Po rozpuszczeniu czekolady dodaj bitą śmietanę i zamieszaj. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białka. Ubijaj jajka do momentu utworzenia się sztywnego wierzchołka na czubku trzepaczki. Zmieszaj żółtka jajek z czekoladą, utrzymując całość w puszystej, delikatnej konsystencji bez grudek. Na początku włóż do mieszanki 1/3 ubitych białek jajek, a następnie resztę. 

Umieść mieszankę w rękawie cukierniczym (lub torbie termoizolacyjnej), a następnie wypełnij szklanki musem (do wysokości 2/3). Całość umieść w zamrażarce na przynajmniej 1,5 godziny.

 

PRZYGOTOWANIE KAWOWEGO KREMU

Wmieszaj cukier w mascarpone. Dodaj 2 uprzednio schłodzone porcje espresso z ekspresu Lavazza A Modo Mio i wymieszaj. Całość posyp kilkoma szczyptami kawy mielonej Espresso Divino.

Przenieść całość do rękawa cukierniczego i wyciśnij do filiżanek na głębokość około 1 cm ponad mus czekoladowy. Zostaw w lodówce.

Obierz gruszki i pokrój każdą na 8 kawałków. Wlej pozostałe 2 porcje espresso do gorącej patelni i podgrzewaj z gruszkami przez około 3 minuty z każdej strony. Całość posyp cukrem i szczyptą soli, a następnie odstaw do ostudzenia. W zależności od pory roku zamiast gruszek można użyć cytrusów lub owoców czerwonych.

 

 

Prezentacja

Wyjmij salaterki z zamrażarki i dodaj gruszki. Dodaj sezonowe zioła, by dopełnić smaku, który zapewniają czekolada i kawowy mus.

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Il Mattino

Bogaty i wyrównany smak

Aby stworzyć tę kawę o intensywnym smaku, Lavazza korzysta ze swojej szerokiej wiedzy specjalistycznej, wybierając najlepsze składniki i starannie łącząc odmiany Robusty z Azji i Afryki. Efektem jest kawa o bogatym aromacie z przyjemnym orzechowym posmakiem.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ