Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
1H50m

Delikatne ciasto cytrynowe jeszcze pyszniejsze dzięki aromatowi kawy.
Składniki
Przygotowanie ciasta
  • 250 g przesianej mąki
  • 125 g zmiękczonego masła
  • 1 l wody
Przygotowanie sosu angielskiego
  • 50 g ziaren kawy Qualità Oro
  • 8 żółtek jajek
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 l mleka
Przygotowanie cytrynowej posypki
  • 4 świeże cytryny, 150 g cukru, 4 żółtka jajek, 50 g cukru, 1 laska wanilii
Prezentacja
  • 1 lippia trójlistna
Sposób przygotowania
Mieszanka

Zacznij od ręcznego wymieszania ciasta ze zmiękczonym masłem. Dodawaj wodę małymi porcjami do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Ukształtuj ciasto w kulę i połóż na blacie. Przenieś je do okrągłej formy o średnicy ok. 30 cm lub do foremek do tarty. Gotuj w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, do czasu zezłocenia.

Sos angielski

Ubijaj przez 4 minuty żółtka jajek wraz z cukrem w misce, aż całość nabierze białej barwy. Dodaj mąkę kukurydzianą. Umieść ziarna kawy Qualità Oro w cedzaku, zanurz w garnku z mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Usuń ziarna, wlej gorące mleko do mieszanki i wymieszaj. Zagotuj ponownie całą mieszankę przez 3-4 minuty, mieszając i pilnując, by płynna masa się nie wylewała.

Cytrynowa posypka

Zmiksuj cytryny w blenderze, podziel na kawałki (razem z sokiem i skórką), dodaj do jednej miski wraz z cukrem, masłem, żółtkami jajek i wanilią i wymieszaj, dopóki całość nie nabierze gładkiej konsystencji. Całość podgrzewaj na patelni przez 10 minut, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Następnie przelej sos przez spiczaste sito. Dodaj masła, by osłodzić całość. Odczekaj, aż masa wystygnie, a następnie włóż do lodówki.

Prezentacja

Wypełnij równomiernie spód ciasta sosem angielskim z domieszką kawy i wykończ cytrynową posypką. Na koniec dodaj skórkę cytryny i liście werbeny.

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta

Zacznij od ręcznego wymieszania ciasta ze zmiękczonym masłem. Dodawaj wodę małymi porcjami do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Ukształtuj ciasto w kulę i połóż na blacie. Przenieś je do okrągłej formy o średnicy ok. 30 cm lub do foremek do tarty. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, do czasu zezłocenia.

Przygotowanie sosu angielskiego

Ubijaj przez 4 minuty żółtka jajek wraz z cukrem w misce, aż całość nabierze białej barwy. Dodaj mąkę kukurydzianą. Umieść ziarna kawy Qualità Oro w cedzaku, zanurz w garnku z mlekiem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Usuń ziarna, wlej gorące mleko do mieszanki i wymieszaj. Zagotuj ponownie całą mieszankę przez 3-4 minuty, mieszając i pilnując, by płynna masa się nie wylewała.

 

Przygotowanie cytrynowej posypki

Zmiksuj cytryny w blenderze, podziel na kawałki (razem z sokiem i skórką), dodaj do jednej miski wraz z cukrem, masłem, żółtkami jajek i wanilią i wymieszaj, dopóki całość nie nabierze gładkiej konsystencji. Całość podgrzewaj na patelni przez 10 minut, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Następnie przelej sos przez spiczaste sito. Dodaj masła, by osłodzić całość. Odczekaj, aż masa wystygnie, a następnie włóż do lodówki.

 

 

Prezentacja

Wypełnij równomiernie spód ciasta sosem angielskim z domieszką kawy i wykończ cytrynową posypką. Na koniec dodaj skórkę cytryny i liście werbeny.

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu
Qualità Oro
Słodka i aromatyczna
Qualità Oro to pierwsza mieszanka kawy stworzona przez Lavazzę. Stworzona w 1956 roku. Receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie od ponad 60 lat. Kawa dla prawdziwych koneserów; dla tych, którzy uwielbiają codziennie rozkoszować się jakością doskonałej mieszanki.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 5H 10m
Sorbet kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 12H 30m
Lody kawowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 3H 30m
Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 20m
Keks jęczmienny

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ