Ciasto kawowe po bawarsku

TRUDNOŚĆ
7H15m

Kawa idealnie łączy się z delikatnym kremem, głównym składnikiem przepisy, pozostawiając słodki, karmelowy posmak.
Składniki
  • 100 g kawy espresso, 4 żółtka jajek, 150 g mleka pełnotłustego, 175 g cukru
  • 300 g śmietanki, 25 ml likieru kawowego Borghetti, 5 g żelatyny
Sposób przygotowania
Sos angielski

Włóż żelatynę do zimnej wody, aby nią nasiąknęła. Wymieszaj cukier z żółtkami. Zagotuj mleko. Wlej mieszankę do mleka i gotuj, dopóki nie zyska aksamitnej, kremowej gęstości, nie doprowadzając jednak do nadmiernego wrzenia. Cały czas mieszaj. Wyciśnij żelatynę do gorącej mieszanki i wymieszaj. Dodaj kawę i likier. Odczekaj, aż całość ostygnie, ale nie dopuść, aby przeszła w stan stały. Ubij śmietankę i dodaj do całości, dbając, by nie osiadła na dnie. Wypełnij uzyskaną masą 6 foremek lub jedną wielką formę, a następnie odstaw do lodówki na 6 godzin.

PREZENTACJA

Zanurz spód formy we wrzącej wodzie, a następnie wyciągnij ciasto bawarskie z formy i wyłóż je na talerz. Udekoruj śmietaną, posiekanymi orzechami itp. Zalecamy wykorzystanie kawy espresso dla tego przepisu.

Sposób przygotowania

Włóż żelatynę do zimnej wody, aby nią nasiąknęła.

Wymieszaj cukier z żółtkami.

Zagotuj mleko.

Wlej masę do mleka, mieszając ciągle trzepaczką i gotuj, aż osiągnie aksamitną, kremową gęstość. Nie doprowadzaj do nadmiernego wrzenia.

Wyciśnij żelatynę do gorącej mieszaniny, po czym wymieszaj całość.

Następnie dodaj kawę i likier.

Czekając, aż masa się ostudzi, pilnuj, by zupełnie nie zastygła.

Ubij śmietankę i dodaj do całości, dbając, by nie osiadła na dnie.

Wypełnij mieszaniną 6 foremek do wypieku ciasta w porcjach lub jedną dużą formę i umieść w lodówce na 6 godzin.

 

 

Prezentacja

Zanurz spód formy we wrzącej wodzie, a następnie wyciągnij z niej ciasto bawarskie i wyłóż je na talerz. 

Udekoruj śmietaną, posiekanymi suszonymi owocami itp.

Zalecamy wykorzystanie kawy espresso dla tego przepisu.

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Kawa mielona Espresso

Bogaty i wytrawny smak

Mieszanka na bazie starannie wybranych ziaren 100% Arabica z ciemnym i intensywnym aromatem, czego efektem jest wspaniała kawa espresso, która będzie smakować o każdej porze dnia.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ