Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
10H

Składniki
Składniki
  • 375 ml kawy parzonej na zimno metodą Cold Brew (bez dodatku wody), 25 ml wody, 10 g kawy mielonej, 250 g mąki, 250 g mąki pszennej Kamut® Khorasan
  • 6 g cukru, 14 g soli, 15 g drożdży, 50 g bekonu (porcja na jedną osobę)
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta

Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie.

Przesiej mąki, oddziel połowę, wlej wodę, kawę i ugnieć, po czym dodaj sól.

Wsyp resztę mąki i ugniataj całość przez około 20 minut.

Pane di grano khorasan kamut al caffè
Pane di grano khorasan kamut al caffè

Włóż ciasto do miski, którą następnie zakryj folią spożywczą i odstaw na 3 godziny, by masa podwoiła swoją objętość w temperaturze pokojowej.

Wyłóż formę papierem do pieczenia, który następnie posyp odrobiną mąki kukurydzianej, by zapobiec sklejaniu się chleba.

Wyjmij ciasto z miski i ugniataj przez chwilę, po czym pokrój je na 3 części i włóż do foremek.

Przykryj foremki folią spożywczą i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, by urosły.

Do piekarnika nagrzanego do 200°C włóż foremki z masą oraz miskę pełną wody i zostaw na około 20/25 minut.

Przygotowanie bekonu

Kawałki bekonu posyp cukrem trzcinowym i opiekaj go w kuchence mikrofalowej lub piekarniku ustawionym na tryb grilla przez maksymalnie półtorej minuty.

 

 

Prezentacja

Opiecz chleb kawowy, uprzednio krojąc go na kawałki. Następnie ułóż na chlebie plasterki bekonu i całość posyp cukrem brązowym.

Pane di grano khorasan kamut al caffè
Pane di grano khorasan kamut al caffè
Idealna kawa dla tego przepisu
Selva Alta
Aromatyczny, z owocowymi nutami
Ze szczytów Kordylierów pochodzi 100% Arabica espresso z kwiatowymi i owocowymi nutami. Peru w rozkwicie.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ptysie kawowe z nadzieniem yuzu

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 5H 10m
Sorbet kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 12H 30m
Lody kawowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 3H 30m
Czekoladowy mus

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 20m
Keks jęczmienny

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Tarta mokka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 2H
Przepis na idealne połączenie jajek, grzybów i kawy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ