Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
10H

Składniki
Składniki
  • 375 ml kawy parzonej na zimno metodą Cold Brew (bez dodatku wody), 25 ml wody, 10 g kawy mielonej, 250 g mąki, 250 g mąki pszennej Kamut® Khorasan
  • 6 g cukru, 14 g soli, 15 g drożdży, 50 g bekonu (porcja na jedną osobę)
Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta

Rozpuść drożdże i cukier w letniej wodzie.

Przesiej mąki, oddziel połowę, wlej wodę, kawę i ugnieć, po czym dodaj sól.

Wsyp resztę mąki i ugniataj całość przez około 20 minut.

Pane di grano khorasan kamut al caffè
Pane di grano khorasan kamut al caffè

Włóż ciasto do miski, którą następnie zakryj folią spożywczą i odstaw na 3 godziny, by masa podwoiła swoją objętość w temperaturze pokojowej.

Wyłóż formę papierem do pieczenia, który następnie posyp odrobiną mąki kukurydzianej, by zapobiec sklejaniu się chleba.

Wyjmij ciasto z miski i ugniataj przez chwilę, po czym pokrój je na 3 części i włóż do foremek.

Przykryj foremki folią spożywczą i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, by urosły.

Do piekarnika nagrzanego do 200°C włóż foremki z masą oraz miskę pełną wody i zostaw na około 20/25 minut.

Przygotowanie bekonu

Kawałki bekonu posyp cukrem trzcinowym i opiekaj go w kuchence mikrofalowej lub piekarniku ustawionym na tryb grilla przez maksymalnie półtorej minuty.

 

 

Prezentacja

Opiecz chleb kawowy, uprzednio krojąc go na kawałki. Następnie ułóż na chlebie plasterki bekonu i całość posyp cukrem brązowym.

Pane di grano khorasan kamut al caffè
Pane di grano khorasan kamut al caffè
Idealna kawa dla tego przepisu
Selva Alta
Aromatyczny, z owocowymi nutami
Ze szczytów Kordylierów pochodzi 100% Arabica espresso z kwiatowymi i owocowymi nutami. Peru w rozkwicie.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!

MAGAZYN 1H
Sałatka z owocami morza na kremie z mozzarellą bufala

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Polędwiczka z chrupiącym bekonem i kremem kawowo-awokadowym

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Panettone z kawowym zabaglione

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Risotto dyniowe na bazie kawy z serem Robiola, nadziewane kiełbasą

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Chleb pszenny z kawą według przepisu Kamut® Khorasan

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10H
Sałatka z tuńczyka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 15m
Kawa Granita z kremem ricotta

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 10d
Likier kawowy

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 1m
Babka

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ
MAGAZYN 1H 50m
Ciasto kawowo-cytrynowe

TRUDNOŚĆ
PRZYGOTUJ TERAZ