Babka

TRUDNOŚĆ
1H1m

Klasyczna babka wzbogacona o intensywny smak kawy. Deser będący odzwierciedleniem włoskiej tradycji, idealny do śniadania lub w formie pysznej przekąski.
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA
  • 200 g mąki typu 00, 200 g mąki migdałowej, 100 g mąki z ciecierzycy, 250 g masła, 300 g cukru, 250 ml ekstraktu z kawy, 5 jajek, 16 g drożdży, 3 g soli gruboziarnistej
PRZYGOTOWANIE KREMU GANACHE
  • 150 ml kawy, 100 g śmietanki, 75 g cukru, 4 żółtka jajek, 700 g czekolady gianduja
Sposób przygotowania

Weź dużą miskę, włóż do niej cukier i jajka, a następnie mieszaj do czasu otrzymania puszystego, lekkiego ciasta. Przygotuj kawę i podczas jej zaparzania, przesiej mąki i drożdże. To sprawi, że ciasto stanie się bardziej puszyste. Wsyp mąkę do jajek i połącz całość ze świeżo zaparzoną kawą i olejem z orzechów arachidowych za pomocą miksera. Gdy mikstura nabierze jednolitej konsystencji, przelej ją do wysmarowanej masłem formy do babek o średnicy 24 cm. Przed pieczeniem, nie zapomnij posypać masy z wierzchu solą. Piecz w temperaturze 170°C przez 40 minut.

Przygotowanie kremu ganache

Zaparz kawę i w trakcie, gdy będzie się studzić, pokrój czekoladę Gianduia na małe kawałki. Wymieszaj żółtka jajek z cukrem za pomocą trzepaczki, by uzyskać jednolitą masę. W międzyczasie ugotuj śmietanę w rondelku. Gdy śmietana zacznie wrzeć, dolej do niej wcześniej zmieszane z cukrem żółtka jajek. Istotne jest, by nie mieszać mikstury zbyt energicznie i nie doprowadzić do wrzenia, ze względu na znajdujące się w niej jajka. Na tym etapie, równie dobrze możesz już zrobić omlet! Polewa jest gotowa, gdy przykleja się do łyżki. Zakręć ogień, dodaj kostki czekolady do mikstury i mieszaj, aż się zupełnie w niej rozpuszczą. Następnie pokryj kremem ganache z wierzchu całą babkę.

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE CIASTA

Weź dużą miskę, włóż do niej cukier i jajka, a następnie mieszaj do czasu otrzymania puszystego, lekkiego ciasta.

Przygotuj kawę i podczas jej zaparzania, przesiej mąki i drożdże. To sprawi, że ciasto stanie się bardziej puszyste. Wsyp mąkę do jajek i połącz całość ze świeżo zaparzoną kawą i olejem z orzechów arachidowych za pomocą miksera. Gdy mikstura nabierze jednolitej konsystencji, przelej ją do wysmarowanej masłem formy do babek o średnicy 24 cm. Przed pieczeniem, nie zapomnij posypać masy z wierzchu solą. Piecz w temperaturze 170°C przez 40 minut.

 

PRZYGOTOWANIE KREMU GANACHE

Zaparz kawę i w trakcie, gdy będzie się studzić, pokrój czekoladę Gianduia na małe kawałki. Wymieszaj żółtka jajek z cukrem za pomocą trzepaczki, by uzyskać jednolitą masę. W międzyczasie ugotuj śmietanę w rondelku. Gdy śmietana zacznie wrzeć, dolej do niej wcześniej zmieszane z cukrem żółtka jajek. Istotne jest, by nie mieszać mikstury zbyt energicznie i nie doprowadzić do wrzenia, ze względu na znajdujące się w niej jajka. Na tym etapie, równie dobrze możesz już zrobić omlet!

Polewa jest gotowa, gdy przykleja się do łyżki. Zakręć ogień, dodaj kostki czekolady do mikstury i mieszaj, aż się zupełnie w niej rozpuszczą. Następnie pokryj kremem ganache z wierzchu całą babkę.

 

 

 

Idealna kawa dla tego przepisu

Kawa mielona Espresso

Bogaty i wytrawny smak

Mieszanka na bazie starannie wybranych ziaren 100% Arabica z ciemnym i intensywnym aromatem, czego efektem jest wspaniała kawa espresso, która będzie smakować o każdej porze dnia.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Propozycja na dzisiejszą kolację: niech te przepisy Cię zainspirują!