WSTECZ
5 minut
TheCoffeeBook

K jak Kawa

Opublikowano dnia 19 lipca 17

 

Kawa to napój otrzymywany w procesie mielenia ziaren roślin z rodziny marzanowatych – kawowców, tropikalnych roślin występujących w wielu odmianach (około 66), z których tylko dwa są zazwyczaj uprawiane i wypuszczane na rynek: Coffea Arabica i Coffea Canefora, znana jako Robusta.

 

Filiżanka kawy zawiera głównie wodę oraz kofeinę (1,2–4%), związek chemiczny, który nadaje jej charakterystycznej goryczki. Poza tym kofeina zwiększa pobudliwość i czujność. Kaloryczność kawy wynosi 1 kCal.

 

Kawa składa się z:

 

0,01% kofeiny

0,05% lipidów (cafestol)

0,05% węglowodanów (glukoza, fruktoza)

0,6% INNYCH SKŁADNIKÓW: kwasy: chlorogenowy, cytrynowy, chinina

minerały: potas, siarka, magnez

Witaminy: A, E i K.

99,3% wody

 

 

SKŁAD CHEMICZNY FILIŻANKI KAWY

Programu badawczego w ramach National Coffee Fund

roślina

Kawowiec jest wiecznie zielonym, dwuliściennym krzewem rodzącym kwiaty i owoce. Rośnie w ciepłym klimacie, między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. 

Plantacje kawy zazwyczaj wymagają dostępu do wody, szczególnie w okresie pełnej wegetacji.

Owoce to jajowate pestkowce; zielone, kiedy są niedojrzałe i jaskrawoczerwone, kiedy są dojrzałe (w przypadku niektórych odmian kolor może być intensywnie żółty). Owoce (zwane też wiśniami) zbudowane są z zewnętrznego egzokarpu (skórki) i endokarpu (miazgi), które okalają ziarno, pokryte kolejną przypominającą pergamin powłoką (pergamino) a w środku srebrzystą powłoką.

 

Dwie najbardziej popularne odmiany to:

C come caffè

Coffea Arabica

 

Ta odmiana stanowi 70% światowej produkcji kawy, a poziom kofeiny to maksymalnie 1,4%. W rezultacie Arabica jest bardziej aromatyczna i łagodna, z lekką nutą kwaskowatości.

 

Pozyskiwana jest z kawowców uprawianych głównie w: Brazylii, Kolumbii, Meksyku, Gwatemali, Etiopii i Indiach.

C come caffè

Coffea Canephora (Robusta)

 

Wysoki poziom kofeiny (od 1,7% do 4%) sprawia, że jest mniej aromatyczna, ale odznacza się gorzkawym posmakiem i mocną esencją.

Jej uprawy stanową 30% upraw kawy na świecie i jej odmiany są generalnie tańsze niż Arabica.

 

Pozyskiwana jest z kawowców uprawianych głównie w: Wietnamie, Indonezji, Indiach, Afryce, Brazylii.

 

ŁĄCZENIE

Jest to proces łączenia różnych odmian kawy, mający na celu tworzenie niespotykanych smaków i poziomów intensywności przy utrzymywaniu stałej jakości.

 

Rodzaje mieszanek:

 

W 100% Arabica: od razu można rozpoznać kwaskowatość, słodycz i delikatne aromaty (np. kwasku cytrynowego lub roślinne).

 

Arabica i Robusta: wzmocniona esencja, gorzki smak i bardziej korzenne nuty tytoniu oraz gorzkiej czekolady.

 

PALENIE

To kluczowy proces produkcji kawy, za sprawą którego uzyskiwane są charakterystyczne aromaty.

Ziarna poddawane są obróbce cieplnej zgodnie z ustalonymi wcześniej założeniami i wysokością temperatury; czas trwania procesu jest z góry ustalony.

 

C come caffè
C come caffè

Produkcja i marketing

Kawa jest wprowadzana na rynek pod różnymi postaciami:

 

Ziarnista

Surowiec kupowany bezpośrednio przez konsumenta.

 

 

Mielona

Ziarna są poddawane mieleniu.

Punkt mielenia kawy (wielkość ziarna) zależy od rodzaju obróbki i ciśnienia, poprzez które woda przekształca się w napój:

• Espresso: mocne mielenie (ciśnienie: 9 barów)

• Kawiarka: średnie mielenie (ciśnienie: 0,6–0,8 bara)

• Filtr: grube mielenie ziaren (pod wpływem siły grawitacji)

 

 

Rozpuszczalna

To wysuszony produkt, otrzymany poprzez wyprowadzenie wody z palonych ziaren kawy, co prowadzi do ich dehydratacji.

 

Istnieją dwa podstawowe sposoby produkcji kawy rozpuszczalnej:

• Freeze-drying: kawa jest poddawana mrożeniu i pakowana próżniowo

• Dry Spray: kawa jest wtłaczana w pojemnik odparowujący, zamykana w saszetkach i gotowa do rozpuszczenia w wodzie lub mleku.

 

 

Single-dose („pojedyncza porcja”)

System pakowania, w ramach którego przygotowane są z góry ustalone porcje produktu wraz z odpowiednio zaprojektowanym kształtem opakowania, co umożliwia przygotowanie filiżanki kawy za pomocą kapsułki lub saszetki.

 

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
E jak Espresso

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
E jak Esencja

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
I jak Intensywność

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
R jak Robusta

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
D jak Degustacja

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
M jak Mieszanka

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
P jak Palenie

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
S jak Smak

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
A jak Aromat

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
A jak Arabica

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ