WSTECZ
TheCoffeeBook

E jak Espresso

Opublikowano dnia 16 lipca 17

Espresso to uosobienie doskonałej włoskiej kawy na całym świecie. Wyróżnia się poprzez obecność „cremy” (pianki, stanowiącej 10% końcowej objętości kawy), wytrawność smaku i intensywny aromat.

 

 

„Espresso” oznacza „zrobione w jednej chwili”: ten napój wykonuje się poprzez metodę szybkiej ekstrakcji w specjalnym ekspresie (25-30 sekund) przy ciśnieniu 9 barów.

 

 

E come Espresso
E come Espresso

 

Doskonałość kawy espresso wynika z połączenia czterech czynników: mieszanki, mielenia, ekspresu ciśnieniowego i umiejętności osoby obsługującej.

 

25–30 ml tradycyjnego espresso jest podawane w filiżance do espresso ogrzanej uprzednio do 75°–80°C.

 

Idealna „crema” jest gęsta i elastyczna, ma kolor orzechowy i pokrywa całą powierzchnię kawy. Nigdy nie powinna być pienista, niewidoczna ani za mocno czy za słabo zabarwiona.

 

 

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
G jak Gorycz

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
K jak Kawa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
B jak Bezkofeinowa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
M jak Mielenie

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
C jak Crema

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
E jak Espresso

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
E jak Esencja

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
I jak Intensywność

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
R jak Robusta

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
D jak Degustacja

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ