WSTECZ
Kawowe Menu

D jak Degustacja

Opublikowano dnia 16 marca 17

Smak potocznie rozumiany to jeden z naszych pięciu zmysłów. Reaguje on tak samo szybko jak zmysły wzroku, słuchu, węchu czy dotyku.

Poprzez zmysł smaku poznajemy „smak” rożnych rzeczy, tych przyjemnych i nieprzyjemnych. To odczucie sprawia, że albo coś nam „smakuje”, albo „nie smakuje”.

 

Kiedy na przykład jemy posiłek lub pijemy kawę, uwalniane są składniki chemiczne produktu. Część z nich wędruje do nosa i jest przyswajana przez nasz system węchowy, inne są pochłaniane przez ślinę i oddziałują na kubki smakowe na naszym języku. Te pierwsze odpowiadają za zapach jedzenia, te drugie, za jego smak.

 

t-for-taste_medium-01
t-for-taste_medium-02

Od początku XX wieku uznano, że smaki są zorganizowane wokół pięciu głównych kategorii: słony, słodki, gorzki, kwaśny, i umami (często tłumaczone z japońskiego jako „pikantne", którego smak jest determinowany głównie przez obecność glutaminianu).

 

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
B jak Bezkofeinowa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
K jak Kawa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
C jak Crema

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
P jak Przetwarzanie

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
D jak Degustacja

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
R jak Robusta

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
I jak Intensywność

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
E jak Esencja

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
M jak Mieszanka

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
S jak Smak

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ