WSTECZ
1 minuta
TheCoffeeBook

C jak Crema

To główny aspekt, który odróżnia espresso od innych sposobów przygotowania kawy. Musi być gruba na około 3 mm i stanowić 10% napoju (w przypadku porcji 25–30 ml).

 

Gdy zerkniemy na filiżankę kawy, zobaczymy, że elementy, które podkreślają jej jakość i decydują o sposobie przygotowywania to kolor cremy (jej wygląd i intensywność), konsystencja (zwartość i jakość) oraz trwałość (czas, przez jaki pozostaje stabilna).

 

Jej kolor bierze się z procesu karmelizacji cukru podczas palenia, natomiast konsystencja i trwałość to wynik emulsji białek, wysokiej masy cząsteczkowej cukrów, tłuszczów i innych koloidów.

 

Crema jest rezultatem emulsji pomiędzy gazem (CO₂) a olejami, która zachodzi w filtrze podczas ekstrakcji za pomocą wysokiego ciśnienia. Podczas tego etapu pojawia się wirowanie powietrza i wody w temperaturze 88°–95°C, a także wytwarza się ciśnienie ok. 9 atmosfer, wynikiem czego w filiżance tworzy się standardowa Espresso Crema.

C-come-creama-lancio-03
C-come-crema-lancio-02

Dobre espresso na bazie mieszanki 100% Arabica blend charakteryzuje się zwartą i trwałą cremą o intensywnym kolorze orzecha laskowego i czerwonawym połyskiem.

 

Napoje przygotowywane są także w oparciu o Robustę, zawierającą mniej olejów. Crema jest wtedy ciemniejsza, bardziej matowa i większa objętościowo. 

 

Crema w kolorze matowym to efekt korzystania z alternatywnych metod przygotowania kawy, natomiast czarne lub mahoniowe tonacje są charakterystyczne dla zbyt wysokiej ekstrakcji podczas parzenia espresso.

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
B jak Bezkofeinowa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
K jak Kawa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
C jak Crema

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
P jak Przetwarzanie

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
D jak Degustacja

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
R jak Robusta

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
I jak Intensywność

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
E jak Esencja

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
M jak Mieszanka

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
S jak Smak

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ