WSTECZ
Un minuto
TheCoffeeBook

B jak Bezkofeinowa

Opublikowano dnia 10 lipca 17

Kawa bezkofeinowa jest uzyskiwania poprzez usuwanie kofeiny z ziarna, gdy jest jeszcze zielone, a następnie poddawanie go obróbce podobnej do przetwarzania tradycyjnej kawy.

Do procesu ekstrakcji można przystąpić na trzy różne sposoby: za pomocą rozpuszczalników organicznych (dichlorometanu lub octanu etylu), wody albo dwutlenku węgla (CO2 w stanie ciekłym lub nadkrytycznym).

 

W przeciwieństwie do dwóch pierwszych metod odkofeinowania, które polegają na eliminacji kofeiny, ale także powodują utratę smaku, użycie dwutlenku węgla pozwala nam zachować właściwości aromatyczne niezmienionej kawy. Właśnie dlatego ta metoda jest wykorzystywana przez Lavazzę.

 

D come Decaffeinato
D come Decaffeinato

 

Podczas pierwszej fazy procesu ziarna są zwilżane parą wodną i/lub wodą aż do uzyskania 30–50% wilgotności. Następnie umieszcza się je w cylindrze do ekstrakcji gazu, z gazem w stanie „nadkrytycznym”: ma to miejsce, gdy temperatura i ciśnienie mają zarówno właściwości gazu, jak i cieczy. W ten sposób gaz o właściwościach rozpuszczających rozprzestrzenia się w postaci cieczy, co pozwala na selektywną ekstrakcję kofeiny. Dwutlenek węgla jest następnie oddzielany od alkaloidu za pomocą wody, następnie poddawany ciśnieniu i ponownie wykorzystywany.

 

Cykl kończy się, gdy uzyskana kawa bezkofeinowa ulega procesowi suszenia.

 

 

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
B jak Bezkofeinowa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
K jak Kawa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
C jak Crema

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
P jak Przetwarzanie

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
D jak Degustacja

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
R jak Robusta

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
I jak Intensywność

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
E jak Esencja

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
M jak Mieszanka

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
S jak Smak

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ