WSTECZ
Un minuto
TheCoffeeBook

A jak Arabica

Opublikowano dnia 03 lipca 17

Coffea Arabica odpowiada obecnie za dwie trzecie światowej produkcji kawy.

Roślina jest dość delikatna i wymaga więcej opieki niż odmiana Robusta.

Ziarna mają wydłużony, owalny kształt, zielono-niebieski kolor i charakteryzują się widoczną falistą bruzdą.

Najlepiej uprawiać ją na wysokości od 600 do 2000 m n.p.m.: im wyżej jest uprawiana, tym lepszej jakości ziarna można uzyskać.

 

Największymi hodowcami tej odmiany są kraje południowo- i środkowoamerykańskie, ale doskonałej jakości krzewy można również znaleźć w niektórych regionach Afryki i Azji.

 

 

Kawa Arabica jest bardzo aromatyczna, słodka z lekką nutą kwaskowatości.

Poziom kofeiny jest niższy niż ten zawarty w odmianie Robusta: w kawie zielonej wynosi on około 1,4%.

 

A come Arabica
A come Arabica

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
B jak Bezkofeinowa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
K jak Kawa

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
C jak Crema

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
P jak Przetwarzanie

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
D jak Degustacja

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
R jak Robusta

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
I jak Intensywność

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
E jak Esencja

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
M jak Mieszanka

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
S jak Smak

TheCoffeeBook

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ