WSTECZ
8 minut
Coffee Study Program

Fundamenty pod zrównoważoną przyszłość

 

W górach Republiki Dominikańskiej studenci biorący udział Coffee Study Program zapoznają się bezpośrednio z lokalnymi procesami produkcji. Stuart uważa, że mogą one stanowić klucz do upodmiotowienia przyszłych pokoleń producentów kawy. 

 

Kawa od zawsze jest w rodzinie Stuarta. W Ugandzie pracował ze swoją babcią na plantacji, na równinach swojego ojczystego kraju.

 

Podczas pobytu na Dominikanie w ramach Coffee Study Program, Stuart zyskał nowe spojrzenie na uprawę kawy – była to perspektywa, którą pojął, wybierając się pierwszy raz w góry. 

„Tam, skąd pochodzę, też uprawiamy kawę. Ale rośnie ona na płaskim podłożu. Świadomość, że kawa rośnie w górach, była niespodzianką”.

 

Stuart i inni studenci zostali zakwaterowani w Neibi, mieście położonym pomiędzy górami i jeziorem Enriquillo, będącym siedzibą spółdzielni zajmującej się gospodarką kawową, której plantacje rosną na paśmie górskim.

 

Na pierwszy rzut oka góry wyglądają na niegościnne. Co tutaj można hodować? Jednak Stuart odkrył, że ciężka praca farmerów stworzyła niezwykły produkt. 

 

„Ta kawa”— mówi Stuart — „jest bogata w składniki odżywcze i smaczniejsza niż ta, która rośnie na płaskim terenie”.    

 

Ale nie chodzi tylko o wysokość. Badając teraźniejszość, mamy świadomość, jak może wyglądać przyszłość dla innych społeczności zajmujących się produkcją kawy.

 

Wybierając się w tę podróż, Stuart zadał sobie pytanie o rolę młodych ludzi w przyszłości produkcji kawy.

„Jaką rolę mogą odgrywać młodzi ludzie w produkcji kawy? Odpowiedź jest prosta: bierz przykład z ojca”.
img_02-csp-stuart
img_03-csp-stuart

 

Kiedy młode pokolenia uczą się od swoich rodziców poprzez uprawę, zbieranie i przetwarzanie kawy, kładą fundamenty pod swoją własną przyszłość – tworząc biznes, który jest ekonomicznie i ekologicznie wydajny. 

„Kawa to coś, co przekazuje się z pokolenia na pokolenie. To wspaniałe widzieć, że całe rodziny starają się osiągnąć wyższe cele”.

 

 

 

Inspiracja w ramach dzisiejszej kolacji: jak chcesz, aby wyglądały owoce tych przepisów?

MAGAZYN
Espresso

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Bavareisa Torinese

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Caffè Padovano

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Caffè Meditazione

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Caffè Napoletano

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Cappuccino di Caffellatte al Limone

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Cold Brew Coffee

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Turca o Cezve

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Plunger o French press

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Marocchino Fondente

Coffee Hacks

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ