WSTECZ
5 minut
Coffee Sips

Włoska kawa

Opublikowano dnia 18 lipca 17

Niektórzy przedstawiciele Kościoła sprzeciwiali się wprowadzeniu kawy na rynek, uważając ją za „diabelski napój”. Ale już w XX wieku włoska myśl techniczna zainteresowała się sposobami przyrządzania kawy. Owocem tych działań był pierwszy ekspres do espresso oraz kawiarka, czyli wczesny ekspres do kawy.

Kawa i Bel Paese

Mimo że kawowce uprawiane są w klimacie równikowym, czyli daleko poza granicami Włoch, nasz kraj jako pierwszy potrafił wykorzystać potencjał drzemiący w kawie, opracowując sposoby przygotowania, które podkreślają aromat ukryty w ziarnach.

Kawa stała się integralną częścią kultury naszego kraju, który co roku importuje około 8 milionów worków z ziarnami. Konsumpcja kawy we Włoszech jest powiązana głównie z korzystaniem z kawiarki w domu lub ekspresów do espresso w barach, restauracjach i miejscach pracy.

 

Już w 1570 roku Wenecja z powodzeniem prowadziła handel z kawą, a w 1683 roku otworzono pierwszą kawiarnię na Placu św. Marka.

 

 

OD SKLEPÓW DO KAWIARNI

Legenda mówi, że papież Klemens VIII po skosztowaniu kawy powiedział „Ten napój jest tak przepyszny, że nie wypada, aby tylko niewierni mogli się nim raczyć. Pokonamy Szatana, błogosławiąc ją i czyniąc napojem chrześcijańskim”.

 

Kawa mogła zyskiwać na popularności na całym półwyspie, goszcząc w ekskluzywnych sklepach oraz mieszczańskich obszarach. Stała się rytuałem, wokół którego skupiali się artyści, politycy i pisarze.

 

 

WYNALEZIENIE EKSPRESU DO ESPRESSO

Słowo „espresso”  oznacza „przygotowany od ręki”: to sposób, którego głównym założeniem było szybsze serwowanie kawy w miejscach publicznych. Pierwszy prototyp ekspresu do espresso powstał już 1855 roku; zaprezentowano go wtedy na Wystawie Światowej w Paryżu. Niecałe pół wieku później, w roku 1901, mediolański inżynier Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso oparty na parze. Opatentowany przez Bezzerę wynalazek wywołał prawdziwą lawinę badań i technologicznych innowacji prowadzonych przez wiele włoskich firm, w tym także turyńskie La Pavoni i Victoria Arduino. 

 

W roku 1948 Achille Gaggia wprowadził system wysokociśnieniowego przygotowania kawy. Kawa przygotowywana z zastosowaniem wyższego ciśnienia okazała się bardziej aromatyczna, a dodatkowo uzyskała charakterystyczną gęstą piankę – espresso, jakie znamy dzisiaj.

 

W latach 40. i 50. XX wieku producenci ekspresów do kawy rozszerzyli swoją produkcję na skalę przemysłową. W 1949 roku znany architekt Giò Ponti zaprojektował pierwszy system espresso z poziomym bojlerem, który został następnie wyprodukowany przez La Pavoni. Wynalazek ten dał przełom w estetyce ekspresów do kawy. 

 

Przygotowanie kawy ewoluowało jeszcze bardziej wraz z wprowadzeniem przez firmę Faema w 1961 roku ekspresu do kawy E-61. Zastosowanie systemu termosyfonicznego umożliwiło utrzymanie stałej temperatury wody, nawet wtedy, gdy ekspres do kawy był przez dłuższy czas nieaktywny.

Od tego czasu ekspresy do kawy nadal ewoluują, mając zawsze na celu wyprodukowanie doskonałego espresso.

KAWIARKA I PARZENIE KAWY W DOMU

Ale zasada działania kawiarki wynalezionej w 1933 roku przez Alfonso Bialettiego  nie zmieniła się od lat.
Początkowo nazywana „Moka Express”, składała się z czterech głównych części wykonanych z aluminium z uchwytem z bakelitu.
Chociaż dzisiejsze kawiarki wykonane są ze stali, nadal działają w dokładnie taki sam sposób, a ich części łączone są tym samym charakterystycznym gestem przykręcania. 
Wynalezienie systemu espresso i kawiarek moka zrewolucjonizowało sposób przygotowywania i picia kawy przez Włochów.

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
Wypij jedną kawę, zapłać za dwie

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Historia kawy

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Włoska kawa

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Księgarnio-kawiarnie

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Coffee Culture

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Kawa po drugiej stronie świata

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ