Słowo „espresso” oznacza „przygotowany od ręki”: to sposób, którego głównym założeniem było szybsze serwowanie kawy w miejscach publicznych. Pierwszy prototyp ekspresu do espresso powstał już 1855 roku; zaprezentowano go wtedy na Wystawie Światowej w Paryżu. Niecałe pół wieku później, w roku 1901, mediolański inżynier Luigi Bezzera stworzył pierwszy ekspres do espresso oparty na parze. Opatentowany przez Bezzerę wynalazek wywołał prawdziwą lawinę badań i technologicznych innowacji prowadzonych przez wiele włoskich firm, w tym także turyńskie La Pavoni i Victoria Arduino.
W roku 1948 Achille Gaggia wprowadził system wysokociśnieniowego przygotowania kawy. Kawa przygotowywana z zastosowaniem wyższego ciśnienia okazała się bardziej aromatyczna, a dodatkowo uzyskała charakterystyczną gęstą piankę – espresso, jakie znamy dzisiaj.
W latach 40. i 50. XX wieku producenci ekspresów do kawy rozszerzyli swoją produkcję na skalę przemysłową. W 1949 roku znany architekt Giò Ponti zaprojektował pierwszy system espresso z poziomym bojlerem, który został następnie wyprodukowany przez La Pavoni. Wynalazek ten dał przełom w estetyce ekspresów do kawy.
Przygotowanie kawy ewoluowało jeszcze bardziej wraz z wprowadzeniem przez firmę Faema w 1961 roku ekspresu do kawy E-61. Zastosowanie systemu termosyfonicznego umożliwiło utrzymanie stałej temperatury wody, nawet wtedy, gdy ekspres do kawy był przez dłuższy czas nieaktywny.