WSTECZ
5 minut
Coffee Sips

Historia kawy

Opublikowano dnia 18 lipca 17

Kawa, zaraz po wodzie, jest najpopularniejszym napojem na świecie już od XIX wieku.

KRÓTKA HISTORIA KAWY: MIĘDZY LEGENDĄ I PASTORALNYMI KORZENIAMI

Historia kawy jest przesiąknięta licznymi legendami. Jej stymulujący wpływ na organizm człowieka został odkryty przez przypadek, podobnie jak właściwości lecznicze herbaty – ale ponad tysiąc lat później. Według legendy, to wszystko zaczęło się w IX wieku w Abisynii, dzisiejszej Etiopii. Pasterz, który mieszkał w prowincji Kaffa, dziwił się, że jego kozy nie mogą w nocy spać. Nie wiedząc, co robić, zwrócił się do zakonników z pobliskiego klasztoru, którzy odkryli sekret: kozy lubiły jeść podobne do czereśni owoce dziwnej rośliny – krzewu kawowego. Mnisi, wiedzeni ciekawością naukową, przygotowali napar z tych jagód i po jego wypiciu poczuli się naładowani energią.

 

 

KAWA – „TRZEŹWE UPOJENIE”

Nawet dzisiaj etiopski płaskowyż jest uważany za kolebkę kawy. Stamtąd ziarna kawy dotarły do Arabii przez Morze Czerwone. Uprawa kawy rozpoczęła się w Jemenie w połowie XV wieku. Z miast Mekki i Medyny, które były celem wielu pielgrzymów, kawa szybko rozprzestrzeniła się na całym Półwyspie Arabskim. Portowe miasto Mokka pozostawało aż do 1720 roku centrum światowego handlu kawą. Z tego powodu aż do XVIII wieku w kawiarniach całej Europy piło się „mokkę”, straszliwie drogi napój, na który mogła sobie pozwolić tylko szlachta. Wraz z ekspansją Imperium Osmańskiego w XVI wieku, kawa rozprzestrzeniła się w Azji Mniejszej, Syrii, Egipcie oraz w Europie Południowo-Wschodniej. Cały świat muzułmański został zdobyty przez „trzeźwe upojenie” czarnego napoju, którego obecna nazwa pochodzi od arabskiego słowa „qahwah”, co oznacza „wino”, natomiast Turcy nazwali go „kahweh”. Ponieważ muzułmanie nie mogą spożywać alkoholu, kawa stała się „winem islamu”.

 

 

KONIEC ARABSKIEGO MONOPOLU NA KAWĘ

Arabowie zazdrośnie strzegli jagód kawy i ich cennych owoców, surowo zakazując eksportu. Handel ziarnami kawy był długo w rękach Arabów, aż do początku XVII wieku, kiedy to kilku nieustraszonych kupców holenderskich zdobyło się na odwagę i przemyciło ziarna kawy do Europy. Tutaj jagody kawy hodowano w szklarniach i oranżeriach, dopóki ambitne mocarstwa kolonialne nie zaczęły ich uprawiać na wyspie Jawa, w Kolumbii i w Kenii. Kawa, która obecnie jest towarem dostępnym na rynku międzynarodowym, stała się w XIX wieku w wielu krajach „napojem ludu”. Także historia Lavazzy rozpoczęła się w tamtych latach: firma została założona w Turynie w 1895 roku. To, co w 850 r. zaczęło się od tajemniczej rośliny, jest obecnie najbardziej popularnym napojem na świecie, zaraz po wodzie.

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
Włoska kawa

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Historia kawy

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Wypij jedną kawę, zapłać za dwie

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Księgarnio-kawiarnie

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Coffee Culture

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Kawa po drugiej stronie świata

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ