WSTECZ
5 minut
Coffee Sips

Coffee Culture

Opublikowano dnia 18 lipca 17

Kultura kawy jest głęboko zakorzeniona na całym świecie, pomimo różnych sposobów przygotowywania tego napoju.

OD PÓŁNOCY DO POŁUDNIA: EUROPA I JEJ ZŁOŻONA KULTURA KAWY

Mieszkańcy Europy Północnej są przyzwyczajeni do picia dużych ilości kawy, jednakże w rozcieńczonej formie. Finowie mogą się pochwalić najwyższym spożyciem kawy na jednego mieszkańca, preferując przy tym mieszanki lekko palone.

 

W Europie Środkowej, na przykład w Niemczech, Austrii czy Holandii, preferowane są kawy średnio palone.

 

Francuzi, Hiszpanie i Włosi lubią mocno paloną kawę i, co zaskakujące, piją jej mniej niż Skandynawowie.

Nieważne jak i gdzie: na całym świecie kawa jednoczy ludzi i promuje otwartość wobec ludzi.

POZA POPOŁUDNIOWĄ HERBATKĄ: BRYTYJCZYCY I KAWA

Nawet w Wielkiej Brytanii istnieje długa tradycja picia kawy: w połowie XVII wieku otwarto tutaj pierwsze kawiarnie, w których serwowano również herbatę. Początkowo herbata była bardzo droga, była więc luksusem, na który było stać tylko wyższe warstwy społeczeństwa. Jednak pod koniec XVIII wieku dzięki obniżeniu podatków herbata stała się bardziej dostępna dla klasy średniej a nawet robotniczej.

Na Wyspach Brytyjskich herbata jest po dziś dzień bardziej popularna niż kawa, co widać w tradycji popołudniowej herbatki. Wywodzi się to prawdopodobnie z faktu, że rodzina królewska wykazywała szczególne upodobanie względem herbaty. Jednak ten stan rzeczy zaczyna się powoli zmieniać.

W artykule gazety London Evening Standard z 28 czerwca 2012 roku powołano się na badania, według których 45% Brytyjczyków stawia kawę wyżej niż herbatę. 70% najlepiej zarabiających respondentów ankiety wskazało kawę jako preferowany napój.

Niemniej jednak, w Wielkiej Brytanii, kawa musi jeszcze poczekać na swoją kolej: Brytyjczycy konsumują 2,3 kg kawy na jednego mieszkańca rocznie. To tylko jedna trzecia konsumpcji w Niemczech.

 

 

ZE SMAKIEM: KULTURA KAWY WŁOSKIEJ

Włochy to kraj kawy w całym tego słowa znaczeniu: tutaj espresso jest niemal święte. Kiedy będąc we Włoszech zamówisz w kawiarni „kawę”, otrzymasz espresso.

 

Espresso pija się w ciągu dnia, prawie że duszkiem; traktowane jest jako krótka przerwa, zazwyczaj przy ladzie w kawiarni.

 

Jednak prawdziwe espresso powinno się wypijać dwoma lub trzeba łykami. Ci, którzy potrzebują więcej kofeiny, zamawiają „podwójną kawę” tj. podwójne espresso. We Włoszech cappuccino tradycyjnie pija się jedynie do śniadania. Podawane jest razem z pieczywem, np. francuskimi rogalikami. Mleko dolewane do cappuccino traktuje się jako element posiłku. Dlatego też nie pija się go podczas reszty dnia, ponieważ jest zbyt syte.

 

Włosi piją espresso podczas drugiego śniadania, obiadu, a nawet późnym wieczorem. Aby zaspokoić swój apetyt na kawę, Włosi spożywają średnio 5,6 kg kawy na mieszkańca rocznie.

 

 

KULTURA KAWY W NIEMCZECH

Niemcy również posiadają głęboki związek z kawą, jednak niemiecka kultura kawy nie jest tak silna jak włoska. Każdy pije kawę taką, jaką lubi, kiedy tylko lubi, mocną lub słabą, z cukrem lub bez, z automatu do kawy lub przygotowaną za pomocą nowoczesnego ekspresu do espresso.

 

Niemicy spożywają ok. 6,7 kg kawy na mieszkańca rocznie: to 160 litrów rocznie, co daje około cztery filiżanki dziennie. Od kiedy w 2001 roku pojawiły się na rynku pierwsze ekspresy, kawa przygotowywana w pojedynczych porcjach podbiła Niemcy. Od tego czasu wielu ludzi, zarówno w biurach jak i w domu, przeszło na ekspresy kapsułkowe lub ciśnieniowe, dzięki którym przygotujemy kawę, która zadowoli każde podniebienie.


HOLENDRZY I „KOFFIETIJD”

W Holandii poziom spożycia kawy dorównuje temu w Niemczech: około 6 kg na mieszkańca rocznie. W ciągu dnia Holendrzy wypijają duże ilości kawy: rano, na dobry początek dnia, pomiędzy 10:00 i 11:00 w trakcie „koffietijd” („przerwa na kawę”), kilka razy w ciągu dnia, aby dodać sobie energii, oraz w pracy ze względów towarzyskich. Wieczorem, po kolacji, Holendrzy często piją kawę w stylu amerykańskim.

 

Od czasu do czasu pijają latte lub latte macchiato, którą nazywają „koffie verkeerd” („kawa na opak”), co dobrze oddaje jej naturę: nie jest to kawa z mlekiem, a raczej mleko z odrobiną kawy. Napój jest serwowany w małej szklance, która całkowicie różni się od francuskich filiżanek typu café au lait.

 

 

CAFÉ AU LAIT PRZYPRAWIONA FRANCUSKIM SAVOIRE VIVREM

Francja jest znana ze swojego savoir vivre'u, kindersztuby, która w połączeniu z pasją do kawy jest ważną składową francuskiej kultury. Ze spożyciem kawy na poziomie 5,6 kg na mieszkańca, kraj miłości i Wieży Eiffela sytuuje się w środku peletonu, jeżeli porównywać kraje Europy i Ameryki.

 

Kawę pija się głównie w domu, przygotowaną w ekspresie lub zaparzaczu tłokowym, francuskim wynalazku datowanym do roku 1900.

 

Pomimo prywatnego charakteru picia kawy w kraju, kawiarnie są ważnym i często spotykanym elementem francuskich miast. Zazwyczaj café au lait pija się w tych właśnie kawiarniach, zajadając francuskie rogaliki lub „francuskie tosty” tj. tosty z dżemem. Francuska café au lait to w połowie bardzo gorąca i intensywna kawa filtrowana (lub podwójne espresso), a w połowie mleko, najczęściej spienione. Idealne café au lait można uzyskać wlewając mleko i kawę do specjalnego naczynia, znanego jako „Bol”, w tym samym czasie.

 

W ciągu dnia Francuzi rozkoszują się espresso („petit noir”) lub czarną kawą („café noir”), czasami rozcieńczaną wodą.

 

Po kolacji często serwuje się kawę z koniakiem. Café Granit, słodka i intensywna kawa z likierem kawowym, również jest bardzo popularna.

W dzisiejszych czasach przerwa na kawę jest tradycją, która jednoczy Europę i Amerykę.

STANY ZJEDNOCZONE – OD „DARMOWYCH DOLEWEK” DO NAJLEPSZYCH MIESZANEK KAWY

Amerykanie kochają kawę. Zarówno w restauracjach jak i w cukierniach wystarczy skinąć głową, aby ktoś uzupełnił naszą filiżankę.

 

W dużych amerykańskich miastach znajduje się więcej kawiarń niż gdziekolwiek indziej na świecie. Oferują one bogaty wybór kaw: z mlekiem, kawy na zimno, cappuccino, waniliowe i w każdym innym możliwym smaku.

 

Jednakże roczne spożycie kawy na jednego mieszkańca jest dosyć niskie: około 4 kg poniżej średniej po drugiej stronie Atlantyku.

 

Może tak być, ponieważ Amerykanie nie przywiązują dużej wagi do śniadań, lub dlatego, że jakość jest dla nich ważniejsza niż ilość.

 

Tak czy inaczej, coraz więcej kawiarń rozpieszcza swoich klientów świetnymi mieszankami. Do tego dochodzi domowa konsumpcja oraz nadzwyczajny wzrost zainteresowania ekspresami kapsułkowymi jak i ciśnieniowymi w ostatnich latach.

 

W Ameryce, podobnie jak we Włoszech, picie kawy urosło do miary codziennego rytuału.

Znaleźliśmy inne artykuły, które mogą Cię zainteresować...

MAGAZYN
Wypij jedną kawę, zapłać za dwie

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Historia kawy

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Włoska kawa

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Księgarnio-kawiarnie

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Coffee Culture

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ
MAGAZYN
Kawa po drugiej stronie świata

Coffee Sips

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ